Учени от ЦЕРН създадоха програма, с която лесно можем да шифрираме електронната си поща

Отдавна вече не можем да си представим живота без електронна поща. Писмата в мрежата станаха стандарт за съвременна комуникация и, разбира се, мнозина биха искали да хакнат имейлите ни и да надникнат в кореспонденцията ни. Как можем да опазим личната си електронна поща от любопитните очи на държавата и спецслужбите? Има начин и той не е толкова сложен, колкото изглежда.

Звездният час на Анди Йен настъпва през 2013 г., когато Едуард Сноудън прави общодостъпна информацията за това как американските спецслужби имат достъп и следят електронната поща не само на американските граждани, но и на чужденци.

Редно е да отбележим, че с такова тайно следене се занимават не само щатските, но и руските спецслужби. Преди няколко години последните хакнаха IT системата на германския бундестаг, а неотдавна стана ясно, че руските хакери дълго време са шпионирали и швейцарския военно-промишлен концерн RUAG. И в самата Русия проблемът с безнаказаното посегателство върху електронната кореспонденция става все по-актуален.

Така или иначе, при всички случаи остава въпросът: как да опазим своята частна информация от неправомерен достъп? Именно този въпрос си е задал Анди Йен – физик, работещ в ЦЕРН. Създавайки екип с няколко свои колеги, той предизвиква „мозъчна атака”, за да се опита да разработи „по детски прост” начин да защити електронните си писма от нерегламентиран достъп на трети лица.

Заедно с колегите си Анди Йен разработва програма – приложение, чийто хостинг се осъществява изключително и само в Швейцария.

Програмата - приложение „ProtonMail”, опирайки се на принципите на end-to-end шифроването, е способна и дава възможност надеждно да се обезопаси електронната кореспонденция не само на хората с висока компютърна грамотност, но и на онези, които са абсолютни лаици в програмирането. Напомняме, че end-to-end шифроването означава, че ключовете, необходими за прочитане на изпращаните съобщения, се съхраняват само при участниците в дадена кореспонденция. Електронните писма и всички прикачени файлове могат да минават през неограничено количество странични сървъри, запазвайки при това нечетимия си вид, а изпратеното писмо може да бъде прочетено само от посочения получател.

Както вече споменахме по-горе, хостингът на програмата „ProtonMail” се осъществява само в Швейцария. Това означава, че ползвателите на програмата могат да са напълно сигурни, че тяхната частна информация ще се намира на швейцарски сървъри, които никога няма да я предоставят на трети лица, освен в случаите, еднозначно посочени в международното законодателство.

Нещо повече, информацията от тези сървъри никога няма да бъде пренасяна в други държави, по искания, отправени от техните власти.

Освен програмата „ProtonMail”, в Швейцария, по-точно в Женева, беше създадена подобна програма с наименование „Silent Circle”, която ни позволява да шифрираме телефонните си разговори и съобщенията в чатове и месинджъри.

Програмата ProtonMail може да намерите на https://protonmail.com/

 

Автор: Карло Пизани

Превод: Лидия Делирадева

Източник: http://www.swissinfo.ch