Безусловен базов доход – социална помощ или идея, която ще върне средната класа

Един дебат става все по-важен и полемичен по цял свят. Ето че и в България поставяме въпроса: трябва ли държавата да плаща базов доход на всеки?

В Швейцария се проведе референдум за въвеждане на универсален базов доход, а във Финландия стартира експериментална програма за 200 семейства.

Има ли опасност нискоквалификацираната работна ръка да загуби работата си заради автоматизацията на труда и да живее изцяло на социални помощи? Може ли държавата да бъде техен спасител? Рисковете и предимствата на тази идея анализира финансистът Георги Неделчев.

„Във Финландия хората казват, че са си върнали гражданството. Тук идеята е не държавата да се погрижи за хората, а хората сами да си помогнат. Не може да се изкриви трудовия пазар, защото той вече е изкривен от автоматизацията, но чрез тази идея хората ще могат да се върнат на пазара на труда. Универсалният базов доход не е социална помощ, той се получава заедно с възнаграждението-така няма стимул към определени групи хора да злоупотребят“, посочи експертът.

„Часовникът за българите тик-така, българите изчезват. България има изключителен интерес от тази мярка и ще върне достойнството на хората и ще им помогне да се интегрират отново в обществото. Тази мярка ще накара средната класа да се върне у нас“, заяви Неделчев.

Будителите ни показват пътя, ние го следваме

Днешният Ден на народните будители е един от нашите най-големи празници и патронен за #БСДД
Голямата промяна в живота ни няма как да се случи без събуждането на хората, така както се е случило при зараждането и провеждането на Национално-освободителното движение у нас.

Днес нашата борба е да запазим суверенитета, извоюван от българските будители, но и да го развием като осъществим на практика техните идеали, събрани в един общ #Български_национален_идеал - мечтата за силна и просперираща България с равни права за гражданите и задължения на всички пред Закон, написан от и за хората.

Днес ние си спомняме за делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Днес ние поглеждаме и напред, продължавайки делото им да разказваме, да ограмотяваме и да подготвяме хората за истинската демокрация - директната. За трайното прекратяване на демографската катастрофа в България и за успеха на всеки един български гражданин.

Сред честваните български народни будители, от които черпим нашето вдъхновение, са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Никола Бацаров, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Софроний Врачански и много други.

Честит празник, България!

Възобновяемата енергия е в нова ера за прогресивните общества

Миналата 2016-та беше още една рекордна година за възобновяемата енергия. Почти две трети от новите енергийни мощности в света дойдоха от възобновяемите източници. В частност благодарение на 50% ръст при фотоволтаиците, които за пръв път надминаха въглищата, за да се превърнат в най-бързо растящия източник на енергия. До 2022-ра мощностите на възобновяемата енергия ще нараснат с 43%, равняващо се на половината от днешните мощности на въглища, на които са им били нужни 80 години да бъдат построени. До 2022-ра произведената възобновяема енергия ще нарасне с повече от една трета. До общо над 8000 тераватчаса, равносилно на комбинираното общо потребление на Китай, Индия и Германия, взети заедно. До 2022-ра делът на различните видове възобновяема енергия ще достигне 70% в Дания, 35% в Ирландия, 25% в Испания, Германия и Великобритания, 10% в Китай, Индия и Бразилия. С възобновяема енергия, която продължава да чупи рекорди, интегрирането ѝ в мрежата ще продължи да бъде предизвикателство пред правителствата. Повече може да прочетете тук: www.iea.org/renewables

Стъпки към истината за мечтите на поколения свободомислещи хора по света.

От първата книга за политическата система, "Политика" на Аристотел, до книгата на Ноам Чомски "Реквием за американската мечта", малцинството на имащите смята останалата част от обществото за заплаха.

Десетте принципа за съсредоточаване на богатство и власт, описани от Чомски, са в пълната си сила днес, подкрепени от частното право за създаване на парите и произхождащото от него крайно неравенство. Конституциите на днешните системи с "представители" са проектирани така, че да избягват истинската демокрация.

С едно малко изключение. Преди години в Алпите едни хора са прочели внимателно Аристотел и са създали държава, която показва вече близо 170 години какво може да се постигне, когато се работи за намаляване на неравенството и не се ограничава демокрацията. Истинската демокрация - ДИРЕКТНАТА.

Приятно събуждане...

Най-голямото приближаване до реалното състояние на североамериканското общество и неговия основен износ към света, осмислено и изречено от Ноам Чомски. Решението в тази лента липсва, Чомски не посмява да дава рецепти, не разкрива и докрай причините, довели до всичко, за което говори.

Поздрав за колегите от AfD!

Поздравления за огромния успех на нормалните хора в Германия. Истинската опозиция на установеното положение започва своята работа със силата на здравия обществен разум. #EFDD #AfD #БСДД

#AfD имат свой представител в #EFDD, групата на директнте демократи в Европейския парламент, с която партнира #БСДД. Доказаха, че гражданите могат да работят за смяната на системата и сегa започва техния труден, но много важен път на сериозна и здрава опозиция в Германия и в ЕС.

При създаването на БСДД черпихме от опита, както на AfD, така и от този на другите ни колеги от EFDD - M5S и UKIP, но добавихме и много нови елементи, характерни за българските условия и характер.

Времето за истинска смяна на системата дойде!

Денят на Независимостта на България!

Денят, в който продължи самостоятелният път на Българите в най-новата им история.
Денят, който увенча Освобождението и Съединението на България!
Денят, в който беше възстановен суверенитетът на Българската държава в лицето на Българския цар.
Денят, без който нямаше да я има съвременната Българска Република с днешния истински суверен - БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.

Честит Официален празник!

Съединена БЪЛГАРИЯ - официалният празник, който трябва да бъде НАЦИОНАЛЕН!

saedinenie-bulgaria.jpg

Жаждата за свобода и българско единение ражда една от най-значимите дати в Българската история и в утвърждаването на Българския национален идеал. Огромно национално достижение със силата на българския революционен дух, само няколко години след Освобождението, 6-ти септември влиза в хронологията като доказателство за способността на българите самостоятелно да изграждат и пазят своята национална държава.

Съединението представлява личен връх в биографията на главния координатор Захари Стоянов, демонстрирал силата на организационното действие в БТЦРК. Използването на медии, организирането на демонстрации, множество лични срещи, включването на влиятелни българи и военизирани структури, силови революционни действия, ясни устав и програма, до днес показват подходите за смяна на установеното положение в полза на онези онеправдани българи, останали извън пределите на Родината.

Няма да забравим, няма да се откажем да доказваме, че и днес всичко това е възможно. С #БСДД, достоен наследник на идеите на Съединението, на способността на Българския народ да се организира и да ръководи съдбата си.

Честит празник на всички БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И БЪЛГАРИ ПО СВЕТА!

Да се откажем от парите в брой? Не.

Има нещо много по-важно.
Трябва да се откажем от правото на частните банки да произвеждат парите.

"Парите в брой бавно изчезват.
Трябва ли да сте притеснени?
Плащанията в брой намаляват.

Електронните разплащания стават все по-популярни.
Има много различни начини за плащане,
с цифрови валути, мобилни разплащания, както и иновации като безконтактните карти...
Това нещо добро ли е?
Или лошо?
Трябва ли да сме притеснени?

Големият въпрос всъщност е КОЙ КОНТРОЛИРА РАЗПЛАЩАТЕЛНАТА СИСТЕМА?
Преминаването към електронни плащания означава, че ние разчитаме все повече и повече на частни финансови институции, за да имаме достъп до нашите пари.

Знаете ли, че, ПАРИТЕ ВЪВ ВАШАТА СМЕТКА НЕ СА ВАШИ ПО ЗАКОН?
Съществуват като пари само върху компютърния екран и са законно притежание на ВАШАТА БАНКА!
Оставянето на разплащателната система в ръцете на частните банки означава, че всички ние сме в РИСК от рисковите заеми, които те раздават.

Когато техните кредити започнат да се влошават, те се подпират на данъкоплатците - в противен случай бихме загубили достъп до парите си.

Какво би трябвало да направим?
Първо, трябва да защитим правото си да ползваме монети и банкноти.
Второ, трябва да дадем правото на хората да съхраняват парите си директно в Националната централна банка.

Нарича се "Цифров кеш".
Също, както с банковата ви сметка днес бихте могли да съхранявате парите си, да получавате средства и да извършвате разплащания.
Но няма да ви се налага да разчитате на някоя частна банка да осигурява достъп до парите ви.
И те ще бъдат напълно защитени, така че няма да има нужда от спасяване на банки с обществени пари.

Разкажете на човека до вас! 
За една по-честна, истински демократична, устойчива система."

„О!Здравей“: Има ли лечение на политическата психопатия, наречена морална лудост?

Нужни ли са личностни тестове за политици, министри и парламентаристи? Идеята неведнъж е подхвърляна в обществото, но кандидатите за власт не искат и да чуят, особено когато идва време за избори. В болната ни политика обаче, някои са си направо луди за връзване… Какво може да направи един тест за личностни характеристики – отговорите вижте от Соня Момчилова, която разговаря с Георги Янков, организационен психолог и Георги Неделчев, съпредседател на гражданската политическа организация БСДД.

Ще победим! Първо побеждаваме себе си...

В деня на 180-годишнината от рождението на нашия патрон Апостола на свободата Васил Левски получихме решението на Българския съд за вписване на промените в Устава на БСДД, приети от Националното събрание на БСДД.
Щастливи сме да съобщим, че изкуствено създадената криза е преодоляна и с корекциите в правилата на БСДД никой никога повече не може да подложи под съмнение основните директно-демократични принципи, с които беше създадена нашата политическа гражданска органиация.
Вече гледаме напред и можем отново да ви призовем смело: ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ СЕГА!

Времето дойде! Да се подготвим добре!
БСДД разказва една различна история за Възкресението на #България с истинска #Българска_директна_демокрация, с безусловен #Базов_доход и с нова #Енергийна_икономика
Искате ли да разказвате и вие тази история?
Споделете и разкажете на човека до вас!
#БСДД http://www.budd.bg/
Станете членове: http://www.budd.bg/membership/
Кандидатирайте се: http://www.budd.bg/candidates/

Навършват се 180 години от рождението на Апостола!

Прекрасен ден е днес!
Нашият пример, делото, което следваме, светлината, която ни помага да гледаме напред в тези мътни времена!

Онова, което за нас в БСДД е много повече от всичко друго изречено за Васил Левски се съдържа в неговия обществен път на истински български директен демократ. Намерихме го в "Нареда"-та, първообраза на истинската Българска републиканска Конституция, която още не сме видели на практика. Намираме го в организацията за смяна на тогавашната робска система, в доброволното групово финансиране на национално-освободителното движение, в трудната и смъртоносна, но честна работа в полза на Родината. Откриваме го в зачитането на правата на всеки един човек по Българските земи и в стриктното изискване за спазването на реда. 
Това, което обаче още не намираме е да видим неговите мечти и вижданията му за България в ежедневието си. Затова нашата мисия е да довършим делото му.

Това е смисъла на съществуването на БСДД!
Да видим българските граждани смели, отговорни, равноправни, в сътрудничество и в споделяне на ценностите на здравия обществен разум. С поглед към бъдещето, здраво стъпили на земята, която ни е раждала и с участие, което решава предизвикателствата, пред които всеки ден се изправяме.

Това е ВАСИЛ ЛЕВСКИ днес, 180 години по-късно. 
Делото му ще пребъде във всеки един от нас и знапред, докато стане реалност, а и години след това, за да я има БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ!

Честит празник на всички БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!
Честити да сме днес ВСИЧКИ ЗАЕДНО!

ПОРТРЕТЪТ

ПОРТРЕТЪТ НА ЛЕВСКИ ВИСИ ЛИ, ВИСИ
НАД УМНИТЕ НАШИ ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ.
ТЕ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ДОРИ
ПРЕД ХОРАТА, РОНЕЩИ СИВИ СЪЛЗИ.

ВИСИ ЛИ, ПОРТРЕТЪТ С ГОДИНИ.
С ГРЪБ СА КЪМ НЕГО ВЕЛМОЖИТЕ ВАЖНИ,
РЪКУВАТ СЕ СМЕЛО, КЛАНЯТ СЕ ЗДРАВО
НА ЧУЖДИ ЦАРЕ ОТ ДАЛЕЧНИ ДЪРЖАВИ.

ПОРТРЕТЪТ НИ ГЛЕДА С ПЕЧАЛНО ЛИЦЕ.
КАКВО ЛИ СИ МИСЛИ С БОЛНО СЪРЦЕ?
НИЕ ПРЕВИВАМЕ ГРЪБ НЕ ОТ ДНЕС
ЗА НЕЧИЙ НАШ ИЛИ ЧУЖД ИНТЕРЕС.

АПОСТОЛЕ, ВИЖДАМ, ЧЕ ОЩЕ ТИ БДИШ
НАД МЪДРИТЕ НАШИ ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ.
ТЕ НЕ ОБРЪЩАТ СЛЕПИ ОЧИ
КЪМ ТВОЕТО ИМЕ, КЪМ СВЕТЛИЯ ЛИК.

ПОРТРЕТЪТ ТИ, БРАТКО, ВИСИ ЛИ, ВИСИ.
БЕСИЛОТО ЧЕРНО СТЪРЧИ ЛИ, СТЪРЧИ.
ВЪЖЕТО Е ВПРИМЧИЛО НАШИЯ ВРАТ.
КАКВО ДА СЕ ПРАВИ? ПЕЧАЛЕН ОБРАТ.

ВЪЗДИШАМ... НЕМЕЯ... ДУМИ НЕ СТИГАТ.
ПОРТРЕТЪТ МЪЛЧИ, НЕ ИСКА ДА ВИДИ.
НА КРЪСТ Е РАЗПЪНАТО НАШЕТО ПЛЕМЕ.
БЪЛГАРИ, ХАЙДЕ В РЪЦЕ ДА СЕ ВЗЕМЕМ

Екатерина Пенчева

Бананова република? Може, но при едно друго условие.

Да си представим, че наистина обичате банани. Сега да кажем, че ви предложим по един банан без да правите нищо. Ще приемете ли да не направите нищо срещу този банан? Да? Добре.

Сега имаме още по-добро предложение за вас! Какво ще кажете да изчистите кофата за боклук, а в замяна ще ви вземем банана, но ще ви дадем друг банан, може би по-добър, а може би не? Звучи ли като добро предложение? Не? Добре.

Какво ще стане, ако вместо да ви вземем банана, както предложихме, ви позволим да го запазите и вие да посочите колко допълнителни банана смятате, че биха ви били достатъчни, за да почистите тази кофа? Да? Сега по-добре ли звучи? Добре.

Това на практика представлява сравнението на днешната система с помощи и минимална заплата спрямо системата с безусловен #Базов_доход
С помощите се дава на хората нещо, от което се нуждаят под формата на "помощ" и после им се отнема като наказание за това, че са се наели на работа, замествайки го със "заплата". Това ги отказва да работят и ги принуждава да злоупотребяват с помощите.

Обратното, Базовият доход позволява да запазите основния си банан и да получите толкова допълнителни банана, колкото искате и колкото някой може да предложи срещу вашия труд и време. Дори ви позволява да се пазарите за вашите "бананови" условия. Заетостта така вече се възнаграждава.

Виждате разликата? Радваме се. 
Тъй като много хора се нуждаят от повече от един банан, защото харесват вкуса му, засища ги и биха се почувствали по-добре, когато могат да си позволят повече от един.

Днес у нас огромно мнозинство от българските граждани имат само представата, че някъде има "банани" - нямат нито един. Това е основна причина за демографската катастрофа в България. Системата с #Базов_доход е въпрос на политическо решение с желание на съответното мнозинството и има пряко отношение към физическото и духовно оцеляване на българите.

Разкажете на човека до вас.

(по описанието на Скот Сантънс, който отдавна живее с #Базов_доход, финансиран от донорска програма, благодарим ти, приятелю)

Разяснения на системата с безусловен Базов доход в BOOM AND BUST

Безусловият базов доход е една директна инвестиция на държавата във всеки един гражданин. Има много различни виждания по въпроса, но нещата са много прости – това е едно споделяне на част от националния доход между всички граждани, за да може всеки един от тях да запази своето достойнство, което е основно човешко право.

Така дефинира понятието „безусловен базов доход“ в ефира на Boom&Bust икономистът инж. Георги Неделчев. В днешното предаване специалистът направи обстойна дисекция на идеята за въвеждането на подобен род инструмент и евентуалните ползи, произтичащи от това. 

„Тази инвестиция от страна на държавата в посока гражданите може да представлява половината от средната работна заплата. Поне това наблюдаваме в днешните пилотни проекти в Европа и света. Тази сума е обвързана с резултата от труда, от произведените продукти и услуги на територията на дадена държава“, каза още гостът в студиото.

„Социалната държава е мъртва, защото социалните помощи се превръщат в една система за злоупотреби и едно непрекъснато доказване на това дали един гражданин има или няма право на подобна помощ. По този начин се изключват цели части от обществото. В случая с безусловния базов доход не говорим за социална държава, а за едно развитие на държавата въобще“, категоричен бе Неделчев

„Идеята е почти изцяло социалните системи да бъдат премахнати за сметка на безусловния базов доход с изключение на някои много специфични казуси – хора в особено здравословно състояние и т.н. Целта е да се пристъпи към един следващ етап на развитие на социалните отношения“, посочи той.

Вижте целия разговор:

Спомняме си за Паисий. Будителят на будителите.

"Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за вашите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език."

На 19-ти юни честваме рождението на Будителя на Будителите, героят на своето време, който прекосява невъобразими за времето си пространства, за да събере в една книжица желанието си да събуди отново за живот Националния идеал на българите. Подвиг, който дава началото на Българското възраждане и създава основите на Новата Българска държава. Св. Отец Паисий Хилендарски е патрон на нашия Български Съюз за Директна Демокрация в стремежа ни да променим мрачните прогнози за изстрадалата ни нация и народност в 21-ви век с възстановяването на Българския национален идеал.

Победа за трънчани, победа за цяла България!

Огромен граждански успех на трънчани с 60% избирателна активност и 93% против замърсяването на региона от бъдещи мини на проведения местен референдум. Те показаха на всички, че гражданите могат да решават своята съдба като участват активно във вземането на решенията за своя живот. Доказателството, че директната демокрация е решението за България и трябва да се превърне в постоянен процес.