Планирано остаряване.

Това, на практика, е проектиране на продукти с целенасочено ограничен живот, така че те трябва да бъдат заменени по-рано и е една от най-досадните части на живота в слабо регулирана свободна пазарна икономика. Някои неща са умишлено проектирани да се счупят или да не са актуални след определен период от време и като потребители, ние често не знаем колко дълго нещата, които купуваме е трябвало да издържат.
За щастие, има най-малко едно правителство в света, което има за цел да промени това. Тази седмица, Франция стана първата страна в света, която приема законодателство, предназначено да ограничи практиката на планираното остаряване.
Това е едно доста умно законодателство. Вместо да създава общи закони, според които някои продукти издържат Х години, наскоро издаден указ просто изисква от производителите и продавачите да са прозрачни за продължителността на живота на продукта. Освен това, всички френски производителите на уреди са длъжни да информират продавачите колко дълго ще се произвеждат резервни части за даден продукт. След това доставчиците са задължени да информират купувачите в писмен вид, и при неизпълнение на това може да доведе до 15 000 евро в глоби.
Това е само началото. Франция планира да приеме подобна мярка през следващата година, която ще изисква от производителите да заменят или поправят повредени уреди безплатно за първите две години след като са били закупени като основна задължителна гаранция.
Съмнително е, че този вид законодателство някога ще бъде прието у нас в скоро време при сегашната конфигурация, но поне това се случва някъде. Такива мерки са изцяло с грижа за гражданите и са в смисъла на Програмната платформа на БСДД като ще послужат за пример при разработването на законодателните проекти за следващите парламентарни избори. Присъеднете се! Продължението тук.