БСДД

View Original

Финансовата - част от общата култура на нацията

"Само 35% от българите са финансово грамотни, според проучване на рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" ( Standard & Poor’s Ratings Services" за финансовата грамотност по света, представено в сряда вечерта.

Само 20% от българите знаят какво е диверсификация на риска, 58% са наясно с инфлацията, 60% са отговорили правилно на въпроса за лихвата, и 40% - за сложната лихва.

В световен мащаб България попада по средата на класацията на 72-ро място от 144 държави в компанията на страни като Шри Ланка, Доминиканска република, Коста Рика, Малави, Габон, Кот Д'Ивоар, Бразилия и Кипър. С това равнище страната ни е под средното ниво за Европейския съюз и сред последните в него по този показател.

Нивата на финансова грамотност варират значително между различните страни членки на Европейския съюз. Средно 52 на сто от гражданите на ЕС са финансово грамотни, като най-добре се представят тези в Северна Европа. Дания, Германия, Холандия и Швеция са с най-висока финансова грамотност в Евросъюза – поне 65 на сто от пълнолетните им граждани са финансово грамотни.

В Южна Европа нивата са значително по-ниски. В Гърция и Испания например нивото е съответно 45% и 49%. В Италия и Португалия също се наблюдават ниски равнища.

Финансовата грамотност е слаба и сред страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., и след това. В Кипър нивото е същото като в България – 35%, а в Румъния е регистрирано най-ниското равнище в рамките на ЕС - 22 на сто. Това отрежда на северната ни съседка 124-о място. Зад нея на 125-о място е Македония с 21% финансово грамотни. В същата група на 120-о място и с 24% е Турция.

На Балканите не се представят убедително и Босна и Херцеговина (25% и 104-то място) и особено Албания (14% и 143-то място - една степен по-зле от Афганистан).

Резултатите от проучването са обезпокоителни. В световен мащаб едва един от всеки трима души е финансово грамотен. Финансовата неграмотност е не само силно разпространена, но съществуват и драстични различия по държави и групи. Например жените, бедните и хората с по-ниско образование имат по-големи пропуски във финансовите си познания и това важи не само за развиващите се икономики, но и за страните с добре развити финансови пазари.

Хората с относително висока финансова грамотност имат няколко общи характеристики, независимо от това къде живеят. По принцип хората, които ползват финансови услуги като банкови сметки и кредитни карти, имат повече познания в областта, независимо от доходите им.

В България, Хърватска, Чехия, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Словакия и Испания 50% или по-малко от хората, които имат кредит от банка или друга финансова институция, са отговорили правилно на въпроса за сложната лихва."

http://www.mediapool.bg/dve-treti-ot-balgarite-sa-finansovo…

Въвеждането на система за гарантиране на доходите рязко ще повиши финансовата грамотност и култура на българите.

‪#‎Базов_доход‬

Времето дойде!
Присъединете се на http://www.budd.bg/take-action/