БСДД

View Original

Свободата на печата у нас.

Свободата на печата у нас все така е под въпрос. Изненадани няма, мерки - също. Застоят е гарантиран.

България заема 75-о място в света и 32-ро място в Европа по свобода на печата в класацията на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" след страни, като Монголия, Унгария, Мали, но преди Румъния, Хърватска и Македония.

Според "Фрийдъм хаус"свободата на печата по света е ударила десетгодишно дъно през 2014 година, а българските медии заедно с тези в още около 70 държави са определени като "частично свободни". Според доклада на организацията едва 14% от световното население живее в страни с реално действаща медийна среда.

Един от авторите на доклада – Елън Ахекян, коментира, че една от най-обезпокоителните тенденции в България, е концентрацията на собственост, "особено в ръцете на "Нова българска медийна група", най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат (бел.ред. Делян Пеевски), за когото се знае, че подкрепя партията, която е на власт".

Според нея обаче въпреки продължаващите лоши практики в бранша, през 2014 г. в медийния сектор у нас се е наблюдавало известно подобрение заради намаляването на броя докладвани нападения над журналисти.

Резултатът от това е една точка подобрение за България в новия доклад на "Фрийдъм Хаус", заемайки 75-о място в класацията. В същото време Елън Ахекян посочва, че според данните, властите в страната ни изглежда са толерирали заплахите срещу журналистите.

"Фрийдъм хаус" отчита влошаване на средата на Балканите. В различните страни има някои общи практики, като например използването на законите за клевета обида от бизнесмени и политици като оръжие срещу критиките към тях. Налице и редакционен натиск от политически лидери и медийни собственици, което води до автоцензура. Освен това журналистите са подложени на заплахи и нападения срещу тях, като виновните остават ненаказани.

Собствениците на медиите обслужват собствените си интереси

"Фрийдъм хаус" посочва, че като цяло правителствата използват законите си в областта на сигурността и за борба срещу тероризма като претекст да запушват устата на критици.

Освен това групи за натиск и престъпни групировки използват все по-безсрамни тактики, за да сплашват журналисти, а собствениците на медии опитват да манипулират съдържанието на информациите, за да обслужват собствените си политически или икономически интереси:

"Една от най-притеснителните тенденции е мобилизацията на демократични страни срещу пропагандата на авторитарни режими и войнствени групировки. Опасността идва оттам, че вместо да насърчават честна и обективна журналистика и свобода на информацията като адекватен антидот, демокрациите прибягват към цензура и своя собствена пропаганда", каза , отговорничката за доклада Дженифър Дънам.

Норвегия, Швеция, Белгия с най-свободни медии

От разгледаните в доклада 199 страни и територии, 63 са оценени като "свободни" за информационни медии, 71 като "частично свободни" и 65 като "несвободни".

В едва осем страни през 2014 година се наблюдава подобрение на ситуация, докато в 18 са засечени практики, които говорят за влошаване на средата. По-значима негативна тенденция има в Турция, Унгария, Гърция, Сърбия и други.

Според класацията пресата е най-свободна в Норвегия, Швеция, Белгия, Финландия, Холандия и други. В дъното са Туркменистан, Узбекистан и Северна Корея.

Оценката на САЩ се е понижила заради арести, тормоз и жестоко отношение към журналисти от полицията по време на протестите във Фъргюсън, щата Мисури. 

Още тук.

mediapool.bg