Само Аллах може да определи бъдещето на цените на петрола...

Само Аллах може да определи бъдещето на цените на петрола, каза Саудитският петролен министър Али ал-Наими, като добави, че нито Саудитска Арабия, нито ОПЕК наистина могат да ги контролират повече.

"Никой не може да определи цената на петрола - това зависи от Аллах", каза ал-Наими вторник в интервю за CNBC, в отговор на въпрос за това дали Саудитска Арабия ще намали производството на петрол.

Той също така отбелязва, че не е бил притеснен за перспективите на Иран да се завърне на нефтения пазар, ако санкциите срещу страната се вдигнат. В този случай, Иран ще възобнови износа на петрол, което ще доведе до спад в цените с около $ 15, по данни на информационната администрация на американското енергийно ведомство.

Резкият спад на цените на петрола започна през юли 2014 г., тогава един барел Брент суров петрол струваше $ 114. До януари, цените на петрола бяха повече от преполовени, достигайки шестгодишно дъно поради свръхпредлагането на световния пазар.

Въпреки това, през последните седмици цените на петрола отбелязаха едно забележително възстановяване. В понеделник цената на сорта брент достигна най-високото си ниво през 2015 г., надминавайки $ 67 за барел.

Традиционното спекулативно увеличаване на цените на горивата в сезона на почивките в Северното полукълбо явно вече е в ход. Жалкото е, че напоследък кой ли не намесва Господ в светските си дела, с явната цел да оправдае жестоките печалби и откровени кражби, които отново ще плати широката обществена маса.

Времето за нова Енергийна икономика дойде! 
Ние сме за децентрализирана енергийна система с нови горива и възобновяеми източници на свободни несубсидирани цени.

http://rt.com/business/255749-saudi-arabia-oil-price/