ПОЗИЦИЯ НА БСДД ОТНОСНО ФИНАНСОВИТЕ МЕРКИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО В КОРОНА-КРИЗАТА

БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ·
СРЯДА, 25 Март 2020
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 1 МИНУТА

Правителството обеща 4.5 милиарда за справяне с кризата. Би било добре, ако те бяха истински, а не просто обещание за нови лични и фирмени дългове. Реално от тях можеха да се изплатят пряко на гражданите 2.75 милиарда за първия месец в сметки с карти, разкрити в БНБ или ББР, с действие на територията на страната. Парите можеха да са на разположение по време на извънредното положение за онези продукти и услуги, които са налични и не са включени в рестрикциите. С отмяна на извънредното положение се връщат в банката, но картите остават в гражданите, могат да се ползват в бъдеще и правителството може да отвори темата за въвеждането на базовия доход, защото когато хората излязат от изолацията те ще имат нужда от скоростно възстановяване. Освен всичко друго поддържането на доходите на хората защитава хазяите, банките и комуналните компании от неизпълнение, избягвайки неплащане, което е меко казано самоубийствено. Останалата част от предвидените пари трябваше да се насочи към модернизация на здравната система, сграден фонд, оборудване, най-после здравна електронна карта, а защо не и тя да е онази карта с чипа и банковата сметка, в която са средствата, предоставени от правителството?

Всичко започна с един удобен вирус, който доведе до пряка отмяна на бъдещата демокрация със закон, с отнемане на нищожната свобода на словото чрез фокусиране на медиите върху правителството и прекратяване на възможностите за сдружаване, публично изразяване на мнение чрез протест, срещи и организационна работа. Ще вземе ли правителството решение за отлагане на изборите въобще? Или ще удължи срока с времето на извънредното положение, за да могат несистемните и извънпарламентарните несубсидирани политически организации да се подготвят за участие?

Освен пари от излишъците във Фискалния резерв, средства за това, което можеше да се направи има и в Паричния съвет (валутния борд). Честно е в тези толкова черни дни, а не в следващите още по-черни, българското правителство да отвърже „свещената крава“ и вместо да харчи безразборно евровото покритие на българския лев след влизането в съмнителната еврозона, то да използва свръх покритието над 100-те процента, но и да премахне изобщо рестриктивната мярка за Контрол на капитала с въвеждане на плаващ валутен курс по примера на други европейски страни. Разбира се, без да предава контрола в ръцете на олигархията с нейната политическа партокрация, а да демократизира паричната система с предаване на ключа на институциите в ръцете на гражданството – пряк избор на Управител на БНБ и Председател на Комисията за финансов надзор.

Това вече е напълно възможно с отмяната от Европейския съюз на финансовите принципи за държавния дефицит и дълга заради кризата с Ковид-19. Съветът на ЕС по икономика и финанси (ЕКОФИН - ECOFIN) одобри предложението на Европейската комисия за първи път в историята временно да отмени ключовите правила, заложени в Пакта за стабилност и растеж. Това директно развързва ръцете на българското правителство не просто да отвърже кесията с дълговете, но е чудесна възможност за освобождаване и осъвременяване на българската парична система в спешен порядък.

И ако правителството наистина е загрижено не само за собственото си политическо оцеляване, а се ръководи от правилото за спасяване на живота на възрастните и работата на младите у нас, то ще предприеме не просто мерки за запазване на положението, но и за истинско спасение на България чрез пряка грижа за всеки един български гражданин с траен висок ръст след приключване на кризата.

Да живее България!
ВРЕМЕТО НАИСТИНА ДОЙДЕ!