Здрава основа за добър живот или прокъсана мрежа за спасение?

UBI.jpg

Хубаво е да се добави, че безусловният #Базов_доход (ББД) е основата, върху която гражданите могат да изграждат не само собствения си живот, но и много други обществени дейности.

С ББД, парите, изразходвани за грижи за децата и старите хора имат нов смисъл, тъй като мнозина могат да решат да изберат да се грижат самостоятелно за членовете на собствените си семейства, вместо да изискват услугите на платен специалист. 
С ББД, парите, изразходвани за образование имат ново значение, защото липсата на достатъчно пари за основни нужди изцяло пречи на образователния процес. 
С ББД, парите, изразходвани за здравеопазване имат по-точно приложение, защото недостигът на средства за основни нужди създава болести от стреса за набавянето им на всяка цена, които иначе няма да съществуват. С безусловния #Базов_доход всяка универсална система за здравеопазване ще струва по-малко благодарение на мнозинството от физически и психически здрави хора.

Без ББД, всичко, което изграждаме, е построено без необходимата здрава основа под него, а такъв вид конструкции води до нестабилни обществени структури, пълни с пукнатини, които в крайна сметка могат да се сринат или просто да са негодни за добър живот.

Вие кажете. 
Бихте ли предпочели плетеницата на условните социални помощи или бихте предпочели основата на безусловния #Базов_доход
Едната възможност е реликва от историята и не отговаря дори на реалностите днес, а другата е път към достойно настояще и по-стойностно бъдеще.

На следващите избори преценете сами за себе си и за своите близки.

(По Скот Сантенс - ББД активист, живеещ с базов доход, финансиран от частни дарения)