Гражданите се нуждаят от обща платформа за своето участие!

Откриването на форума за Модерна Директна Демокрация. В средата е Вирджиния Раджи, кметът на Рим, който днес и сега прилага принципите за реално гражданско участие.

Дами и господа,

Казвам се Таня Тодорова и аз съм член на БСДД - Български съюз за директна демокрация.

Рим – Вечния град е моя любим град, в който съм била много пъти и първият път, когато имах възможност да говоря тук пред публика беше през ноември 2016г. Бях един от участниците в конференцията "Как можем да управляваме Европа" и в Camera dei deputati (Парламентът на Италия) споделих факта, че в момента нямаме истинска демокрация. Благодарение на една семантична измама, да наименуваме с името на лекарството болестта, всички ние сме измамени. Нашето общество е болно и няма нужда да имате диплома по медицина, за да видите това.

Истинската директна демокрация се основава на два прости принципа:

1. Избор чрез жребий.

2. Кратки мандати.

Без да прилагаме тези два принципа в настоящата избирателна система, не можем да имаме директна демокрация. Правилното име на това, което имаме днес е представителна олигархия с партокрация. Някои от присъстващите в Camera dei deputati не се съгласиха с мен, но нямаха валидни аргументи, с които да ме опровергаят. Вярно е, че по това време Движение 5 звезди все още не бяха в правителството, нито пък се говореше гражданите да получават базов доход, нито пък да им се върне достойнството.

Мислех, че това мое изказване няма да има голямо въздействие – все пак Camera dei deputati не е Twitter или Facebook с милиони потребители, които лесно можем да достигнем. Оказа се, че грешах. Преди месец Бепе Грило, един от основателите на Д5З, предложи в едно свое интервю, депутатите в италианския парламент да бъдат избирани чрез жребий. Много се радвам, че сега тази идея се предлага от хора, като Бепе Грило, защото той е един от най-влиятелните личности в 21 век. Сигурна съм, че много хора ще осъзнаят, че са били подведени по отношение на демокрацията.

Днес бих искала да засегна друга много важна тема – каналите за разпространение на информация и кой ги контролира. Джим Морисън беше казал, че „Който контролира медиите, контролира ума“. Чрез контрола над медиите имате контрол над това, което хората създават в своята реалност. Ако се вгледаме внимателно ще видим, че сме свидетели на революция, която се осъществява благодарение на социалните медии. Примери за тази революция са Брекзит в Англия, избирането на Доналд Тръмп в САЩ, но най-големият е в Италия – Движение 5 звезди. Тези събития се случиха, защото техните инициатори предпочетоха да използват социалните медии, за да достигнат до своята аудитория и напълно игнорираха традиционните медии. Не зная дали всички ние осъзнаваме реалната сила на тези компании: FB, Twitter и Google. С натискането на един копче тези технологични гиганти могат да променят естеството и обхвата на информацията, която идва при нас. През 2013 г. Google направи стъпка напред в разбирането на намеренията на потребителите си с алгоритъма Hummingbird. Twitter замени най-новите с най-важните tweets, като въведе нов алгоритъм през 2016 г. Facebook заяви, по-рано тази година, че ще замени Clikbait с информация, която е определена за по-важна. (Clikbait, когато се използва за Интернет значението му е за привличане на вниманието на потребителите и насърчаване да кликнат на връзка, която да ги отведе към определен уеб сайт). Тези промени почти винаги водят до обществена съпротива, която за съжаление продължава едва няколко седмици и след това, обществото отново приема наложените промени. Способността на елитите незабавно да променят мислите и поведението на милиарди хора днес е безпрецедентна. Последствията са сериозни, алгоритмите контролират това, което четем и формират нашето поведение. Какво можем да направим?

Наясно сме, че цитираните по-горе медии са частни компании, но видяхме как американския сенат ги застави да направят промени в алгоритъма си. След тези промени и скандала с Cambridge Analytica, администрацията на Доналд Тръмп заяви, че той е загубил повече от 40% от последователите си във FB. Найджъл Фараж от Великобритания предлага да се приложи ново законодателство, което да не цензурира консервативни идеи и тези, които не са съгласни с настоящата политика. Аз бих отишла в друга посока. Бих предложила да се създадат повече интернет базирани инструменти, които да направят независими демократично настроените хора и да им дадат възможността да говорят, без да бъдат цензурирани.

Каква е разликата между Бракзит, Доналд Тръмп и Д5З?

Д5З имат собствена платформа, наречена Русо, където могат да се провеждат вътрешни избори, да се обсъждат промени в законите и да се създават образователни видеоклипове за членовете. Идеята ми е да създадем интернет базирана платформа за директна демокрация и там да се предостави място на всяка страна да качва свои собствени материали. Можем да използваме социалните медии само, за да пренасочим нашите симпатизанти към тази платформа и ако собствениците на социални медии решат да забранят нашите профили, ще можем да продължим да привличаме симпатизанти и да образоваме членовете си. Създаването на обща платформа ще ни позволи в реално време да обменяме ценни практики и идеи. Прочетох, че този Глобален форум е специален, защото ще създаде проект на нова Харта за нова организация. Смятам, че този Глобален форум ще се превърне в крайъгълен камък в процеса на изграждане на демокрация в нашето общество, ако реши да изгради платформа, в която да работим заедно.

Благодаря за вниманието.

Изказване на Таня Тодорова - Съпредседател на #БСДД и член на Изпълнителния съвет пред Глобалния Форум за Модерна директна демокрация в Рим, Италия, 28 септември 2018 година.

Линк в канала на БСДД към панела с предложението на Таня Тодорова, от мин 4:54:20 - https://youtu.be/8LL4BWJkmOA