Световен форум за Модерна Директна Демокрация през ноември 2016 г.

От местно гражданско участие към глобално съжителство

Първият Глобален форум за Модерна Директна Демокрация се е провел през септември 2008 г. в Аарау, Швейцария, където се събират професионалисти и активисти от политиката, академичните среди, медиите, гражданското общество, бизнеса и администрацията, които работят или се интересуват от активното гражданство и директната демокрация. Оттогава Глобалният форум е станал водещо място в световен мащаб за срещи за нарастващата гражданска общност, която се интересува от „демократизиране на демокрацията”, с форумите в Сеул (2009 г.), Сан Франциско (2010 г.), Монтевидео (2012 г.) и Тунис (2015 г.). На всеки форум се приема обща декларация, съдържаща анализ на състоянието на Модерната Директна Демокрация и препоръки, за да върви тя напред.

Активните граждани и правителства на директното участие са основните характеристики на всяка модерна демокрация. Когато става въпрос за справяне с основните глобални предизвикателства - от образование до благосъстояние, от миграция до изменение на климата - социалните движения и местните правителства трябва да служат на практика като спасителни екипи на основните права и свободи, провъзгласени в концепцията на властта на народа: прозрачност, отчетност, делегацията и директното участие.

Модерната Директна Демокрация - нашата обща тема от взаимен интерес, дейност, научни изследвания и загриженост - е без съмнение в центъра на световната сцена. Никога преди в историята, само с един народен вот, не са създавани такива вълни от дебати около възможностите и ограниченията на процеса на гражданската инициатива и референдумите, както гласуването на 23 юни на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз. Brexit предложи много уроци за това как да се изработи открито обсъждане преди такива исторически обществени решения.

Присъединете се към нас тази есен за Шестия Световен форум на Модерната Директна Демокрация, който ще се проведе в испанския град Сан Себастиан (Доностия) - Европейска столица на културата за 2016 г.

В новата атмосфера, създадена в града след прекратяване на терористичното насилие, гражданите на Сан Себастиян и управата му работят заедно, за да се консолидира участието на гражданите в различните фази и сфери на вземането на решения на местно ниво.

Този красив град на брега на Атлантическия океан отново се превръща в маяк на демокрацията и всекидневното градско общуване.

Сан Себастиан очаква своите гости за това събитие, което събира на едно място най-иновативните кметове, общински служители, активисти на гражданското общество, членове на политически партии, журналисти и учени от цял свят. В страната на баските, всички ние ще споделим нашата работа и перспективи, тъй като сме изправени пред настоящите и бъдещите предизвикателства на директната демокрация. Форумът е организиран от градската управа на Сан Себастиан и от Глобалния форум за Модерна Директна Демокрация (който включва Initiative & Referendum Institute, Democracy International, Zocalo Public Square и people2power.info), в сътрудничество с партньори и спонсори като International IDEA, Съветът на Европа и Swissinfo.ch.

Линк към регистрационната форма за участие във форума (регистрации се приемат до 30 септември 2016 г.): http://www.2016globalforum.com/register/

На снимката: Бруно Кауфман и Джо Матюс – съпредседатели на Глобалния форум за Модерна Директна Демокрация

На снимката: Бруно Кауфман и Джо Матюс – съпредседатели на Глобалния форум за Модерна Директна Демокрация