Общинска градска земя за зеленчукова градина в Лос Анджелис.

Вместо да шофирате до магазина, за да получите качествена продукция, ако сте жител на Лос Анджелис може сега да отглеждате градини, притиснати между тротоара, бетона и асфалта.
Преди четири години, за Рон Финли бе издадена заповед за арест за засаждане на моркови. Финли, който живее в Южен Централен ЛА, е уморен от шофирането с километри, за да намери здравословна храна, така че той бе засадил зеленчукова градина в малка ивица земя, градска собственост между тротоара пред къщата си и улицата, на площ, която той е задължен да поддържа. Проблемът? Градът изисквал 400 долара за разрешение, за да го използва като градина, които Финли не платил.
След известно медийно отразяване на градината и петиция от обществени активисти, заповедта била отменена по-късно, а проектът започнал да вдъхновява повече партизанското градинарство в целия град. Сега, Лос Анджелис, най-накрая промени политиката си: По силата на нов закон, градът ще позволи свободни градини в непосредствена близост до тротоарите.
"В някои от тези квартали, това е единственото място, където хората трябва да отглеждат растения", казва Финли. "Между оградите от бетон и асфалта. Те не разполагат с никакви други места. За мен, това е хипер местно създаване на храна. Не само местно, а хипер местно."
Градините ще помогнат на кварталите да имат контрол върху собствената си храна. "Става въпрос за самодостатъчност", казва Финли. "Това е промяня в живота на хората, които са отговорни за здравето си и за своята общност. Това сте вие, заели позиция, че това е ваше. ... Ние сме основно поробени от конгломератите за храни, които ни убиват бавно. Има други способи и други начини за предлагане на храни."
За Финли, градините на тротоара са нещо повече от храна. "Излизате извън вратата си и сте посрещнати от колибри и водни кончета, и пчели, и зелена, здрава екосистема, която иначе я няма в тези общности - не съществува", казва той. "Имам птици, а аз никога не съм ги виждал през живота си преди да дойдат сега в моята градина. И така вие филтрирате въздуха. Хората вървят по тротоара и виждат красиви неща, а не само бетон."
Градината на Финли, както той сподели в разговор в TED, вдъхнови и други да отглеждат храна в свободните градски места по целия свят, от Бразилия до Южна Корея. "Аз съм най-обикновен човек, знаете," казва той. "Аз не съм един от онези учени, които не правят глупости, но чета за тях. Разликата е, че аз правя глупости. Имам доказателство за концепцията и тя работи. Нямам нужда от проучвания, знам, че детето слага един морков в земята и наблюдава как той расте, изважда го от земята, ужасно радвайки се на това, избърсва го и го изяжда. Сега земята е част от играта".
"Казвам на хората – Променете храните, за да се промени животът ви", казва той. "Отглеждайте храната си, за да ви спаси живота."
Новата наредба на Лос Анджелис ще влезе в сила следващия месец. Продължението тук.