BMW влиза в играта!

Както прогнозирахме преди дни, революцията, която ние наричаме Енергийна икономика се развихря пред очите ни и на сцената излезе поредният автомобилен производител със стационарна система за съхранение на възобновяема енергия.

Разработката на Solarwatt от Дрезден, вътрешно подразделение на баварските автомобилостроители, наречена MyReserve, е съставена от ново поколение литиево-йонни батерии. Това устройство, предназначено също за директна продажба, забива поредния пирон в ковчега на тромавите, корумпирани енергийни системи, познати у нас под общото название "енергетика". Вече всеки ще може да закупи комплект, който да остави в историята прекъсванията на тока, заплащането на въображаеми "загуби" и странни такси "към обществото", които всъщност са нечии луксозни стоки за лично ползване.

MyReserve има обща енергийна ефективност от 93%, което надхвърля всички видове централизирани системи. Изключително лека е и може да се монтира от един човек. Притежава капацитет от 4.4 kWh (от 5500 евро с тенденция към намаляване) до 11 kWh, който може да бъде увеличаван модулно и може да работи в продължение на 15-20 години с ежедневно зареждане и разреждане. Това вече прави слънчевата енергия напълно ефикасна и приложима за лична или бизнес употреба.

За сравнение, печка с мощност 1000 W (1 kW), работеща за 1 h (час), разходва енергия 1 kWh. Крушка от 60 W за един час консумира 0,06 kWh енергия, а примерно за хиляда часа — 60 kWh. Ако една крушка от 100 W свети по 1 час на ден в течение на 30 дни, изразходваната енергия е: 100 W x 30 h = 3000 Wh = 3 kWh.

Основната причина за прилагане на такива системи у нас ще бъде въпросът с енергийното "освобождение" на потребителите и подобряване на енергийните разходи в дългосрочен план. Предвид заплануваното непрекъснато увеличение на цените на тока и отоплението у нас, скъсването на отношенията с некоректните енергийни дружества ще съответства директно на революционния характер на "домашните акумулатори".

https://www.solarwatt.de/de/ueber_solarwatt/news/news_detailseite/news/solarwatt-gmbh-gewinnt-ees-award-2015-mit-neuem-stromspeicher-myreserve/News/detail/