Какво се случи на ЕКСПО 2015 без България?

EXPO 2015 в Милано, в което заради срамна процедура България изобщо не взе участие, приключи.

Организаторите на EXPO 2015 и правителството с неприкрита гордост разгласяват успехите на Световния панаир: огромен приток на посетители, големи емоции, не свършващи опашки (вече без протести), всичко това в отговор на „несъгласните” които критикуват.

Сред големите успехи има един, по-малко познат - достигането до 70% рециклирани отпадъци от изложението. Трябва да се има предвид, че в това число влизат не само тези от самите павилиони, а и събраните при почистването на района и кошчетата за боклук в него.

Чудесно, нали? Остава един въпрос обаче. От кого зависят другите 30%? Официалните източници не казват нищо по въпроса, на пресконференциите се говори още по-малко, но въпросът се повдига от комитета по околната среда. Отговорът на повечето наблюдатели е, че оромната част на негативния дял се дължи на присъствието на McDonald`s.

Според анонимни служители на министерството точно по вина на американската корпорация не е възможно да се надминат тези 70%. „Според нас отпадъците вътре не се събират по коректен начин. Монтирани са трите стандартни кошчета (стъкло,пластмаса и битови отпадъци), които след това се изсипват в общия контейнер.”

И така сбогом на безграничната гордост. С което напомняме девиза на EXPO 2015 в Милано: „Да нахраним планетата”. От самото начало присъствието на корпорациите Coca-cola и McDonald`s беше посрещнато с негодувание от мнозинството трезво мислещи хора. От друга страна спасяването на планетата нямаше как да не бъде финансирано от тези, които причиняват глада.

Крайните активисти: анархисти, комунисти, обикновени гамени или както искате ги наричайте, по случай официалното откриване на изложението буквално подпалиха Милано. Тези методи обаче се оказаха непродуктивни и малко похабени. Медийният ефект беше минимален и негативен, а разходите се поеха от застрахователи, общини или частни лица. От друга страна обаче, може ли да се възразява на анархисти? Чий здрав разум да бъде призован, какво е решението?

Боян Ковачев. Координатор БСДД, Рим.

‪#‎Енергийна_икономика‬

Да, новото е забележително!
http://www.budd.bg/manifesto/