Инвестициите в Източна Европа подминават най-източната ѝ част.

Докато няколко наши министри се размотават насам-натам (в Древния Рим министрите, за разлика от магистратите, са били слуги на народа-суверен), заети със странно разделена на три икономика, Jaguar Land Rover е близо до вземането на решение за нов завод в Източна Европа. В него най-вероятно ще се изгражда следващото моделно семейство Defender.

Автомобилният производител от Великобритания вече е подготвил къса листа с Полша, Словакия, Чехия и Унгария като потенциални страни за фабриката, съобщи Файненшъл Таймс в петък, позовавайки се на източници, запознати с въпроса. През това време ние чакаме, както каза един сериозен човек, немски производител да открие фабрика у нас. Оказва се, че не немски, а британски си е търсел място за инвестиции в региона. Нещо не сме се доразбрали, явно.

Замяната на сегашния Defender вероятно ще бъде основната продуктова линия в завода, съобщава Autocar. Следващото поколение Discovery, който е средноголям SUV също би могъл да бъде сглобяван в завода, за да облекчи ограниченията в капацитета на завода във Великобритания, казва JLR за списанието.

Унгария е предпочитаното място, възползвайки се от базата на доставчици за Audi с фабриката в Дьор, казва Autocar. Там Audi изгражда седана A3, открити модели и ТТ спортни автомобили. Полша е вторият избор за завода, отбелязва списанието.

Новият завод вероятно ще има годишен капацитет от 250 000 единици, казва Файненшъл Таймс.

JLR също може да измести част от производството в завода на Magna Steyr в Австрия, за да се намали натискът върху капацитета от търсенето на моделите, каза Autocar.

JLR претърпя възраждане след като беше закупена от Tata Motors - Индия в сделка с Ford Motor през 2008 г. Компанията разширява производството си извън своята британска основната база, където има три завода. JLR откри завод в Китай през октомври миналата година и планира да започне производство в Бразилия през следващата година.

Автомобилният производител е насочен към глобални продажби на превозни средства с повече от 500 000 тази година, след пласиране на 462 678 през миналата година.

JLR възнамеряваха да отворят завод в САЩ, но сега предпочитат европейска локация, в източната част на ЕС, но за наше нещастие не най-източната.

http://europe.autonews.com/…/jaguar-land-rover-close-to-dec…

Ние сме за нова Енергийна икономика, която да изведе нацията и държавата от застоя, който някои удобно наричат "стабилност". Стабилността е само за някои, за всички останали е бедността, съчетана с безнадеждност.
Решение има, запознайте се с нашата обща Програмна платформа.