Бепе Грило, лидер на италианското опозиционно "Движение 5 звезди" за Евросъюза.

"Европейският съюз е абсолютно безполезно образувание, ако той наистина беше съюз и общност, Гърция нямаше да се окаже в такава ситуация като сегашната." Това е заявил в интервю за RT Бепе Грило, лидер на италианското опозиционно „Движение 5 звезди”.

По думите на Грило, „разпадането на ЕС вече се състоя”. „Другите европейски страни можеха лесно да спасят Гърция и то без особени усилия. По такъв начин излиза, че ЕС не е съюз и не е общност” – заявил той.

Лидерът на „Движение 5 звезди” поддържа идеята за обща Европа, но е против единната валута. „Нашите различия ни помагат да общуваме и да намираме общ език. Различията обогатяват нашите култури. Но общата валута е нещо съвършено друго” – отбелязал Грило и добавил, че в Италия се подготвя референдум за излизане от еврозоната.

Грило характеризира диктуваните от Брюксел мерки за строги икономии като „капан”, в който се оказали политическите процеси и финансовата система на Италия. Тяхната реализация води до съкращаване на работни места при това сред определени слоеве от населението.

Свиването на пазара на труда и заплахата за намаляване на работната заплата водят до по-малко харчене, а това само усложнява ситуацията. Като изход Грило предлага да се развива експортът, защото националните пазари сега преминават през криза.

Според италианския политик, европейците живеят в „преобърнат свят”. И не последна роля играе финансовата система, при която дълговете на държавата принадлежат на чужди банки. Значителна част от националния дълг на Италия е в ръцете на немски и френски банки. „Те се опитват да си върнат парите чрез Европейската Централна банка, която дава пари на нашите банки, за да могат те да си върнат своите дългове на немски и френски банки. Този порочен кръг трябва да бъде разкъсан” – счита Грило. Още тук.

БЛИЦ

https://www.youtube.com/watch?v=fWCmSLk3teg