Добър пример ли е Германия за нас българите?

Пътническият жп транспорт в Германия е на прага на 6-дневна стачка на машинистите, предаде ДПА. Товарните влакове спират още в понеделник, а във вторник към колегите си ще се присъединят и машинистите на пътническите влакове.

Това ще бъде една от най-дългите стачки в историята на Германия, отбелязва ТАСС, като се позовава на синдиката на машинистите Ге Де Ел (GDL). Това ще е и осмият протест в спора за заплатите между синдиката и Дойче бан, допълва ДПА. В четвъртък профсъюзът отхвърли новото предложение на Дойче бан, включващо 4,7-процентово увеличение на заплатите на два етапа от 1-и юли и еднократно изплащане на 1000 евро до 30-и юни.

Ге Де Ел, който блокира жп транспорта в Германия с четири стачки миналата година, е по-малкият от двата основни синдиката на машинистите в страната. Той се бори да вдигне заплатите с 5 на сто и да съкрати работната седмица с един час, припомня ДПА.

Интересно е защо тази истински резултатна форма на протест вече е забравена у нас от двата вида синдикати. От друга страна, защо гражданските протести не използват така наречените Граждански стачки, сред които е политическата стачка - свързана е с недоволството на обществени групи от управлението на страната или региона? Още тук.