Време ли е за промяна?

Янис Варуфакис: Аз не влязох в политиката, за да ставам професионален политик, а за да сторя това, което смятам за правилно. В един момент това стана невъзможно и аз си взех шапката.

През последните пет години в Гърция имаше три правителства. Всички те се опитаха да осъществят една програма, която всъщност е неосъществима. Днес моите бивши колеги и приятели следват неблагоразумната логика от последните пет години. И резултатът ще бъде същият.

Ние имахме шанс, който не използвахме напълно. Но Европа е по-голяма от нас - от Ципрас, от мен, от гърците. И Европа трябва да се промени. Сегашните институции в Европа и особено в еврозоната са несъстоятелни. Ние имаме валутен съюз без общо правителство. Една централна банка, без подкрепата на едно федерално правителство. Имаме национални правителства, които не могат да разчитат на помощта на емисионните си банки. 

Това е ужасяваща конструкция. 

Решенията на европейско ниво се вземат само от еврогрупата. А това е една неформална група, която дори не се споменава в европейските договори. Затова е необходима принципна промяна. И ако ние не успеем да я проведем чрез демократичен диалог, тя ще настъпи от самосебе си. Само че тогава промяната ще бъде за лошо. Ние не водим разумен диалог по тези въпроси. Затова имаме и една авторитарна политика, която иска да осъществи правила, които отдавна са престанали да бъдат актуални. Резултатът е една дефлационна Европа като болник в световната икономика. А това е лошо както за Европа, така и за света.

В момента Европа е така конструирана, че дори правителствата нямат власт. Ние имаме нужда от дебат за това какво искат европейците. И аз искам да участвам в този дебат.

http://www.dw.com/bg/%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%84%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D1%81-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB/a-18829662?maca=bul-begenes_bg-4437-xml-mrss