Днес Съединението отново ни напомня за силата на прякото гражданско участие

"Съединението прави силата" не е празна фраза, а е отглас на най-българския празник, символ и на съвременното пряко гражданско участие в #България.

135 години по-късно си припомняме един малко известен и рядко дискутиран факт за политическата организация, стояща в основата на това велико дело на българския народ. През април 1885, създаденият няколко месеца по-рано комитет БТРЦК изработва и отпечатва устав в печатницата на Семерджиев в Пловдив. Уставът е базиран на този на БРЦК, въз основа на публикувания в Женева 1870 от Любен Каравелов и Левски "Български глас". Комитетът посочва за своя цел „освобождението и обединението на целия български народ“.

По този начин естественото съединяване на двете основни разкъсани части на българското народно тяло получават своята идейна основа за Съединението.

Утвърждаването на Българския национален идеал в онзи сложен исторически момент се случва с огромно национално достижение само няколко години след Освобождението, а 6-ти септември влиза в хронологията като доказателство за способността на българите самостоятелно да изграждат и пазят своята национална държава.

Кампанията проведена БТРЦК до днес показва подходите за смяна на установеното положение в полза на онези онеправдани българи, останали и извън пределите на Родината.

Няма да забравим, няма да се откажем да доказваме, че и днес всичко това е възможно. С #БСДД, достоен наследник на идеите на Съединението, осмислени от дейността на политическите организации на българските национални герои БРЦК и БТРЦК, на способността на Българския народ да се организира и да ръководи съдбата си.

Честит празник на всички БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И БЪЛГАРИ ПО СВЕТА!

ВРЕМЕТО ЗА ПРЯКО ГРАЖДАНСКО УЧАСТИЕ ОТНОВО ДОЙДЕ!