От фермата до чинията на масата, направете храната безопасна!

С такъв призив, на 7-ми април тази година, Световната здравна организация отбелязва Световния ден на здравето. Глобализираното, индустриално хранене се оказва, че води или може да предизвика над 200 заболявания от диария до рак. 

Производството на храни вече се извършва със съставки от множество различни източници. Тази практика осигурява нови възможности за замърсяване на храната с вредни бактерии, вируси, паразити, или химикали.

Примерите за опасни храни включват не само претъпканите с химически добавки продукти за директна консумация, но и недосготвени храни от животински произход, плодове и зеленчуци, замърсени с фекалии, и миди, съдържащи морски биотоксини.

Лошото, нездравословно и вредно хранене нанася тежки обществени, икономически и здравни поражения върху хората и за преодоляването на това положение се изисква преди всичко колективно разбиране и интерес. На потребителите в края на веригата на предлагането на храни им остава да се интересуват от произхода и съставките, да практикуват хигиена на храните и обучение как да се готвят специфични храни, да четат етикетите, когато купуват и приготвят храна. 

Скоро се очакват устройства и приложения за лична употреба. които могат да сканират храната и да предпазват потребителите от нежелани последици. Това вероятно ще прекрои изоснови хранителната индустрия за десетилетия.

Честит празник и на здравните работници у нас, както и на Медицинския университет в София. Продължението тук.

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/food-safety/en/