Нашата позиция за утрешния ден.

ПОЗИЦИЯ

Относно

МАРШ ЗА СВОБОДА

12 януари 2022 година, пл. Народно събрание, София


Скъпи братя и сестри,

Уважаеми български граждани, активисти, съмишленици, симпатизанти и критици,

Уважаеми представители на медиите,


Ние, членовете и организатори от #БСДД, призовахме свободолюбивото и прогресивно гражданство да изрази своята ясна и категорична позиция за спазването на българската Конституция в частта за личните права и свободата на всеки един български гражданин.


На 12 януари ние поставяме началото на една нова гражданска политическа година, в която нашата организация ще се включи активно в прякото гражданско участие в държавната власт и местното самоуправление според правилата на едноименния Закон. Конкретен повод за начало на нашите действия е нуждата от премахване на сегрегиращото сертифициране на българските граждани, което не постига своята здравна роля, пречи на деловата дейност и откровено разделя обществото, противопоставяйки една на друга две обществени части по неуместен признак.


Аргументите в полза на такава позиция вече са много и изключително сериозни като само някои са свързани с най-новите здравни факти в ковид-кризата, които показват масова заразяемост независимо от здравния статус и промяна в щамовете, които не се съобразяват с документацията, притежавана от един или друг гражданин. Използването на такъв документ за упражняване на принуда е противоконституционно като не решава здравни въпроси. Не на последно място сертификатите са необмислени, не отразяват добре преболедуването, особено „безсимптомно“, пречат на деловата активност и не представляват здравна защита, за когото и да било.


В този смисъл, БСДД вече е в контакт с други организации на ниво ЕС за организиране на Европейска гражданска инициатива с предложение за премахване на сертификацията от страна на ЕК, по примера на държави по света, които имат добри резултати, прилагайки принципа на здравия разум при вземането на мерки за опазване на общественото здраве.

Като следствие ние ще предприемем и нова Национална гражданска инициатива по ЗПУГДВМС, която по-добре и по-ясно да обясни необходимостта от премахване на сертификацията поне на национално ниво.


Във връзка с тези действия е необходимо да предприемем НГИ и за подписките (изявления за подкрепа), които се събират според изискванията на Закона, както и тези при регистрацията за всички видове избори в Р България. Необходимо е новият министър, който наследи Държавната агенция за електронно управление, с много малки усилия на волята да приложи Европейския регламент, по който той е страна, отнасящ се за ЕГИ, на национално и местно ниво в страната.


Това действие, което би освободило до голяма степен прякото гражданско участие, с обещание за каквото на власт дойде новата многопартийна коалиция, поражда необходимостта от НГИ и по отношение на доходите на българските граждани - един от най-тежките проблеми на българското общество, наскоро признат и от Световната банка, причина за потресаващата демографска катастрофа в България, неглижиран от поколения представители през последните над 30 години. Ще предложим българските граждани да се подпишат в подкрепа на това от страна на държавата, тоест от самите граждани, да се гарантира конституционно и законово право на гарантиран (базов) доход на постоянно живеещите на нейна територия. Размерът на този доход позволява на цялото население достойно човешко съществуване и участие в обществения живот като Закона за държавния бюджет определя правилата, финансирането, съответно и самия размер.


Пряко свързана е и бъдещата ни НГИ за промяна на ЗПУГДВМС по отношение на свикването на Национален референдум, залегнала в програмата и целите при учредяването на самата БСДД. С това предложение нашата гражданска политическа организация се яви на изборите през април и ноември миналата година като отбеляза ръст повече от два пъти в процентно изражение при намаляваща избирателна активност. Нашият анализ и резултати ясно показаха, че българските граждани искат и са готови да участват пряко във вземането на решенията за техния собствен живот.


Много важна Национална гражданска инициатива ще бъде и нашето намерение за премахване на партийните субсидии с въвеждане на специален Закон за гражданското финансиране, който да е отворен към политическата, неправителствената, синдикалната, но и деловата дейности. Това е ключов въпрос, по който липсва консенсус от страна на парламентарно представените партии и затова се налага българските граждани да поискат пряко тази изключително важна политика за трайна смяна на провалената политическа система у нас.


В списъка с НГИ за предстоящата политическа година фигурират и предложенията ни за въвеждане на възможност за законна 35-часова работна седмица; за оптимизиране на държавния апарат с ново административно деление на България от 10 области с по 10 окръжия в тях на физико-географски икономически целесъобразен принцип, от които да се излъчват не 240 представители в НС, а 100 народни делегати; система от национални и местни зарядни станции за електротранспорт на мястото на пропадналата идея за държавни бензиностанции, както и за връщане на първия български национален химн с текстово, мелодично и интонационно осъвременяване за възвръщане и повдигане на българския национален дух като стимул и символ на обновената национална принадлежност, стъпваща върху корените на българския национален просперитет.


Нашата дейност е продиктувана от желанието ни за преоткриване на българския национален идеал, за запазване на българския държавотворен народ и за защита на националните ни интереси. Получавайки мандат за осъществяване на тези намерения, ще изкореним трайно бедността, ще дадем сила и на българските компании, освен на гражданите, и няма да ни се налага да се занимаваме с дребнотемие, каквото наблюдаваме от „опозицията“ и управляващите в 47-ото Народно събрание, от чийто действия, които като цяло са в ущърб на българските граждани, категорично се разграничаваме.


Да живее #България!

10 януари 2022 г.