Директната демокрация – процес, започващ още в детството

Директната демокрация не възниква от само себе си. В политиката, както и в живота, има традиции, които се предават от поколение на поколение. В Швейцария, където традициите играят много важна роля, подрастващото поколение има възможност, още преди завършване на училище, да научи чрез собствен опит какво именно е директната демокрация, как работи тя, както и да опознае другите политически механизми в страната. И всичко това благодарение на проекта „Всички училища – в Берн!”

През 2015 година, в сградата на Федералния дворец или Бундесхаус-а, както наричат работното място на правителството и парламента в Швейцария, всичко беше сякаш обичайно и делнично. Парламентът обсъждаше важни въпроси, само че председателката си оправяше кичурите от време на време, а някои депутати леко заекваха от вълнение, пък и по възрастта на парламентаристите личеше, че това не са мъдри политици с колосален опит.

Но всичко си идва на мястото, ако се вземе предвид, че пред нас не е „възрастен” парламент, а участници в уникален образователен проект „Всички училища – в Берн!” («Die Schulen nach Bern»), в рамките на който ученици от различни кантони на Конфедерацията получават възможност да дойдат в политическата столица на Швейцария и един ден да бъдат истински депутати – да се изказват от трибуната, да дискутират, да отстояват своята гледна точка.

На дневен ред в този ден беше обсъждането на законодателната инициатива „Разработване на програма за създаване на работни места и осигуряване на заетост на живеещите в община Ригисберг лица, подали документи за получаване на статут на бежанци”. И всичко върви по своя нормален парламентарен ред: парламентарната фракция, издигнала инициативата, излага своите аргументи, следват контрапредложения от опоненти, после започват обсъждането и гласуването.

Но работният ден е дълъг и младите парламентаристи трябва да обсъдят още четири съвсем различни законопроекта: „За повишаване качеството на обслужване и осигуряване на достъпни услуги в обществения пътнически транспорт”, „За забрана на опитите върху животни”, „За осигуряване на равнопоставеност на съпрузите в семейството” и „За възможност за получаване на младежко свидетелство за управление на МПС от 16-годишна възраст”.

Да събудиш интерес към политиката

Що за проект е това и защо изобщо е необходимо учениците да се запознават с основите на директната демокрация? Обединението „Всички училища – в Берн!” е основано през 2008 г. То е политически неутрално, независимо и не преследва никаква комерсиална цел. „Нашата задача е да събудим у учениците интерес към същността на политическите процеси и към устройството на политическите институции в страната ни”, – казва Дора Андрес – ръководител на това обществено-просветителско обединение.

Този проект е преди всичко образователен. Координирайки междукантоналното сътрудничество на училищата и получавайки подкрепа от страна на Федералната канцелария (апарат на швейцарското федерално правителство, структура, в чиито ангажименти влиза също и осъществяването на връзка между Федералния съвет и парламента), проектът си поставя задачата в достъпна, интересна и най-главното в максимално приближена до реалността форма, да запознае учениците с особеностите на функционирането на политическите структури и институции в Швейцария.

Задачата е много важна и от гледна точка на резултатите от допитването, проведено от авторитетния швейцарски Институт за изследване на общественото мнение gfs.bern, които показват, че болшинството граждани биха одобрили усилията за повишаване качеството на училищната политическа просвета.

Участниците в проекта бяха приветствани от Филип Шваб (Philippe Schwab) – генерален секретар на федералния парламент. Своето обръщение към младите депутати той започна с думите на Уинстън Чърчил за това, че демокрацията е политическа система за всички и се създава от всички заедно и от всеки поотделно. „Същото е и с директната демокрация в Швейцария – това не е някаква даденост, паднала при нас от небето. Това е важно и много ценно завоевание, което изисква ежедневна грижа и внимание, и колкото повече хората участват в демократичните процеси, толкова по-добре е за цялото общество.”

През 2015 г., в рамките на проекта „Всички училища – в Берн!”, в политическата столица на Швейцария пристигнаха ученици от четири немско- и френскоговорящи кантони. Те бяха започнали да се готвят за участието си още през септември 2014 г. Още тогава децата се разделиха на фракции и партии, избраха председател на парламента, започнаха да съставят списъци със законопроекти за обсъждане в Берн.

„Всичко правехме сами: изучавахме документи, гледахме статистики, четяхме глави от Конституцията, за да можем след това да имаме възможност аргументирано да отстояваме мнението си, да обосноваваме важността на един или друг законопроект или напротив – да доказваме защо е нужно той да бъде отхвърлен. Това ни отне доста време” – казва Алън Йос от град Бил, който е представител на „Образователен център за ученици в горните класове от регион Мет-Бьонцинген” («OSZ Mett-Bönzingen»).

Участниците в проекта сами са писали и своите речи за парламента, а възможността да се изкажат е била предвидена за всеки от тях. Самите изказвания в рамките на дебатите по различните инициативи за референдуми – това именно е главния епизод в целия проект.

Място за дискусии

След тази дълга и сериозна подготовка, младите депутати пристигат за една седмица в Берн, където провеждат съвместни предварителни дискусии. Срещат се с политици и дипломати, например този път ги приемат в посолството на САЩ. След това започват и същинските дебати в парламента.

„Много ми хареса да се изказвам. Струва ми се, че колкото по-често и по-добре се изказваш, толкова повече те разбират, толкова по-лесно е посланието ти да достигне до хората” – споделя своя опит Жан-Мишел Карел - участник в проекта. На Алън Йос също му е харесало да се изказва, въпреки че по думите му обстановката е „непривична, даже специфична, стоиш в старинната зала на парламента, а пред теб е огромна аудитория.” Но всичко се оказало не толкова плашещо, както е мислел в началото.

Проектът „Всички училища – в Берн!” може да бъде наречен уникален и заради това, че се осъществява паралелно на два езика – на немски и френски. По този начин учениците получават възможност да се запознаят по-добре с културните, политическите и менталните особености на своите съотечественици от другата страна на „картофения ров”, както швейцарците наричат условната граница между немските и френските кантони.

Директната демокрация е на само в Бундесхаус-а

Филип Шваб подкрепя проекта и се надява, че участниците в него един ден ще се занимават с политика. „Демокрацията присъства навсякъде, а не само зад стените на Бундесхаус-а”, – споделя той. Но било ли им е на учениците интересно? Какво ново са извлекли за себе си от този проект?

„За бъдеще в политиката още ми е рано да мисля, но в този проект през цялото време ми беше много интересно. Готвихме се почти половин година за него, избрахме си име – Социално-икономическа партия (SWP — Sozial-wirtschaftliche Partei), учехме се как да водим преговори с лобистите, как да контактуваме с другите партии. Аз, разбира се, и преди участието си знаех как възникват законопроектите и инициативите за референдуми, но не знаех всичко това в детайли. А сега знам”, - разказва Жан Мишел Карел.

Много неща е научил и Алън Йос – не само какво е федерализъм и директна демокрация. „Когато се провеждат референдуми, всичко като че ли е ясно: хората отиват да гласуват по този или онзи въпрос. Но не знаех, че процедурата на подготовка за референдум може да продължи две години и не знаех, че толкова прецизно я подготвят”, - казва той.

„Някои неща разбрах и лично за себе си: обичам да импровизирам, но сега ми е ясно, че има случаи, когато за изказването си трябва да се готвиш отрано и по-старателно. Не мисля да се захващам с политика в бъдеще. Все пак, някои теми и обсъждания са доста скучни”, - смее се 14-годишен юноша. „Но със сигурност ще ходя да гласувам на референдуми и избори” – със сериозен тон добавя той.

www.budd.bg