Как "представителните" демокрации стават диктатури?

Историята предлага 10 стъпки (вече случили се у нас, бел.ред.):

1. Първо, унищожавате синдикатите (правите кампании с клипове по тв заедно с корпорациите, бел.ред.), така че хората да нямат никакъв начин да се пазарят за по-високи заплати и да имат по-малък капацитет за обществено-политическа организация.

2. Овладявате студентите, така че те да не ви се противопоставят (пример: натоварени с толкова много студентски дългове и да е толкова трудно за тях да си намерят добри работни места, че те да не посмеят да "клатят лодката").

3. Подкопавате общественото образование, така че хората да са по-малко способни да мислят критично за себе си.

4. Режете сделки с богати бизнесмени и милиардери, така че те да ви подкрепят, а вие ще им намалите данъците, съответно държавните разходи за бедните и ще премахнете регулации, които засягат техните печалби. (Още по-добре, вие да сте си милиардера.)

5. Направете повечето хора икономически тревожни, разочаровани, ядосани, и несигурни.

6. Убедете ги, че техните проблеми произтичат от "тях" - от чужденците, имигрантите, расовите или етнически или религиозни малцинства, интелектуалците.

7. Направете ги цинични към демокрацията изобщо.

8. Убедете ги, че всички те се нуждаят от силна ръка (диктатор), който ще оправи всичко.

9. Напълнете медиите с вашите големи лъжи.

10. Изберете се, а след това поемайте контрола над властта.

Какво мислите?"

Робърт Райш, Секретар по труда в правителството на Бил Клинтън

Материалът е писан за предизборната кампания в САЩ, но поразително напомня за нещо вече случило се у нас. Случайност или добре възпроизведен инструктаж? Преценете сами. Единствено имайте предвид, че в истинската директна демокрация с участието на народа-суверен, за която никога нищо не ни споменаха, това няма как да се случи. Няма по-голяма сила от тази на мнозинството граждани в Републиката, когато те участват във взимането на решения за своя живот.

‪#‎Българска_директна_демокрация‬

Да, новото е забележително!
http://www.budd.bg/take-action/