Очакван ход в Швейцария, чудесна новина за България.

Политиците в швейцарския парламент отхвърлят идеята на инициативата за въвеждане на Базов доход, но анкета показва нарастваща подкрепа от обществото! (в Конфедерация Швейцария решенията на гражданите са задължителни за приемане от политиците, бел.ред.)

Швейцарският парламент гласува за действия, призоваващи швейцарците да отхвърлят популярната Инициатива за Безусловен базов доход.

След часове на дебатиране, Националния съвет (долната камара на Федералното събрание на Швейцария) гласува за препоръка от управляващата партия към гражданите да отхвърлят инициативата.

Предложението мина с голямо мнозинство (146 гласа), като само една малка част от 14 депутати, подкрепиха инициативата и 12 се въздържаха (протокол от гласуването http://www.parlament.ch/poly/Abstimmung/49/out/vote_49_12513.pdf).

"Най-опасната и вредна инициатива досега" ?!?!

Базовият доход е опониран от всички политически групи, но най-суровите критици идват от Центъра и Десните. Себастиан Френер (център) описва инициативата като "най-опасната и вредна инициатива, която някога е била представяна" като споменава рисковете от имиграция, демотивация за работа и, че предложеният размер на Базовия доход няма как да бъде финансиран, така или иначе.

С подобни аргументи, говорителят на Либералната партия, Даниел Столц, описва инициативата като "интелектуално стимулираща", но че също е като "ръчна граната, която заплашва да скъса цялата система на парчета." Неговата съпартийка Андреа Карони казва за Базовия доход, че е като "бомба в сърцето на нашето общество и икономиката ни."

Най-забележимият поддръжник на Базовия доход е социалистката Силвия Шенкер, която обяснява, че Базовият доход е отговора на сложността и вратичките в настоящата социална система и е "по-добър начин да се интегрират хората, които нямат място в света на наемния труд."

Това обаче не беше достатъчно, за да се убедят Зелените и други социалисти. "Зелените подкрепят целите на инициатива за Безусловен базов доход, но в сегашния си вид, тя застрашава нашата социална система", каза Кристиан ван Сингер, говорител на Зелените. Той изтъква, че докато една от целите на инициативата е да се опрости социалната система "всичко това може да изравни надолу системата за възнаграждения до нивото на тези, които не си намират работа или не могат да работят." По същия начин, социалистът Жан-Кристоф Шваб казва, че е против Базовия доход, защото той може да бъде претекст за разбиване на системата за социални грижи и намаляване на заплатите.

Политиците го отхвърлят, избирателите го харесват!

По ирония на съдбата, докато политиците са гласували против Базовия доход с голямо мнозинство, онлайн анкета (http://www.tagesanzeiger.ch/…/eine-freiere-g…/story/24386980) показа, че 49% от швейцарците ще гласуват за, докато 40% се противопоставят категорично и още 8%, казват, че ще решат в зависимост от големината му.

Общият резултат от шестте часа заседание не е изненада. Силната опозиция на Базовия доход следва подобно мнение от Федералния съвет (изпълнителната власт), който не подкрепи инициативата през август 2014 г. По-рано тази година две свързани парламентарни комисии по социалните въпроси също са препоръчали отхвърляне на инициативата. Горната камара на парламента ще обсъди въпроса през зимата.

Съгласно Конституцията на Швейцария, всички граждански инициативи събират подписи от поне 100,000 граждани, за да получат правото да се проведе национален референдум. Въпреки това, такъв референдум се провежда само след серия от официални обсъждания във Федералния съвет и Националния съвет. На практика това може да позволи на законодателната власт незабавно да приеме в закон предложените граждански инициативи, ако представителите са съгласни с него, за да се ускори процеса.

По реда за провеждане на допитвания до гражданите настоящото гласуване не е от решаващо значение. Поради това е само препоръка, а каквото и да решат политиците, национален референдум ще бъде организиран през следващата 2016-та година.

Швейцарската инициатива за Безусловен базов доход стартира през март 2012 г. и успешно събра 125,000 подписа до октомври 2014 г.

Изводът за швейцарците е, че политиците се страхуват от своите хора и ги подценяват. Въпреки неуспешния вот в парламента, "дебатът беше добър за идеята и движението за Базов доход", пише активистът за Базов доход, Че Вагнер, в материал за швейцарския вестник Tages Woches.

Вагнер казва, че дебатът е разкрил как точно политиците се страхуват от хората: "Сред политическата класа страхът се е разпространил и заплахата е идентифицирана: Те се страхуват от народа на тази страна и потенциалния им епидемичен мързел. До референдума през есента на 2016 г. ние ще разберем доколко и дали тези "опасни" хора се страхуват от самите себе си."

http://www.basicincome.org/news/2015/10/swiss-parliament-opposes-popular-initiative/

Изводът за нас, гражданите, обединени от идеите, записани в документите на БСДД е, че имаме добра основа, за да се подготвим и да поискаме подкрепата на мнозинството български граждани за конституционни и законови промени за смяна на системата в следващото Народно събрание на нашата Република България.

Времето дойде!