ЕС vs ЕСexit.

След като драматичният опит за промяна в Гърция не успя, надеждата преминава в Британското излизане от ЕС, което да предизвика "верижна реакция" за връщането на свободния пазар на континента, насърчавайки страни като Дания и Швеция да поемат контрола над собствената си съдба.

Политици от Швейцария и от най-големите партии в Исландия твърдят, че Великобритания ще бъде в състояние да се справи извън границите на ЕС, с което отхвърлят като "глупости" идеята, че тя може да бъде оставена в изолация. По-скоро, Великобритания може да излезе от ЕС, за да се наслади единствено на свободните търговски отношения и да стане по-просперираща, твърдят те.

Представител на Швейцарската народна партия, заявява, че излизането на Великобритания може да предизвика подобни процеси при останалите членове на ЕС. "Със сигурност има някои страни, които са в готовност и чакат да видят как се развива ЕС.", казва той, отбелязвайки, че "Дания и Швеция най-малко ще започнат преразглеждане на отношенията си с ЕС ".

"Британският изход" може да има ефекта на доминото в останалата част от блока, насърчавайки други нации да търсят собствената си независимост и стимулиране на икономическия растеж. Представителите от Швейцария и Исландия канят Великобритания отново да се присъедини към Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), на която британците са едни от основателите.

Нейните членове, Исландия, Швейцария, Норвегия и Лихтенщайн, имат достъп до общия пазар на ЕС, но не са подложени на същия политически контрол, наложен от Брюксел.

Исландците заявяват, че ЕС е "лишен от движеща сила" за либерализиране на търговията и преминаване към намаляване на търговските бариери в целия свят. ЕС е загубил значението си като търговска дестинация за Обединеното кралство, като само 45.3% от износа на стоки се отправят към политическия съюз през май, което е спад от пика от 66% в началото на 2000 г.

Членовете на ЕАСТ могат да договарят своите собствени договори с държави извън ЕС, а свободата на Великобритания липсва. Извън ЕС, тези страни са в състояние да изградят свои собствени търговски сделки с бързо развиващите се нововъзникващи пазари в света. Държавите от ЕАСТ и Швейцария имат търговски договори с Китай и Япония, и преговарят за търговски отношения с Индия, Малайзия, Индонезия, Виетнам и Филипините.

В отговор на твърденията, че Великобритания може да бъде оставена без търговски връзки извън ЕС, се представят доказателства, че британците разполагат с "огромни възможности извън ЕС". Страните от ЕАСТ и Швейцария ще ги подкрепят.

България може да стане част от новата архитектура на истинска Европа с подкрепата на мнозинството от българските граждани на следващите избори за Народно събрание.

Времето дойде!
Присъединете се на www.budd.bg/take-action

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11731694/Brexit-vote-could-trigger-European-free-market-chain-reaction-say-Swiss-and-Icelandic-MPs.html