Стоян Михайловски

На 7-ми януари, през 1856 г. в град Елена е роден видният наш политик, общественик, писател, ерудит и радетел за единението на българите Стоян Михайловски.

Син на Никола Михайловски и племенник на Иларион Макариополски, той успява да завърши лицей в Цариград и право във Франция. След завръщането си се захваща активно с просветителска, обществена и литературна дейност; скоро след това става народен представител в Третото ВНС.
Като активен участник в Македоно-одринската организация (впоследствие и председател на Върховния комитет) Стоян Михайловски остро и неуморно напада своите политически врагове и всички онези, които разклащат устоите на българското общество.

С чистите си идеи и намерения не успява да намери съюзници в подкрепа на еволюционистката стратегия, която поддържа и въпреки активната си политическа дейност (три пъти депутат в НС) чрез машинации бива отстранен и после дори осъден условно през 1904 г.

Въпреки ранното му оттегляне от политическия живот, Стоян Михайловски ще бъде запомнен освен с текста на една от най- българските песни - "Върви, народе възродени!" и не само като майстор на баснята, поезията и политическия памфлет, а и като автор на сериозна философска проза:

"БОГ И ДОБРОДEТЕЛТА

Яви се Добродeтелта
пред Бога
и каза му: 
– Напразно ходя, Боже, по света,
напразно проповядвам обновление; не мога
души заспали да пробудя, мрачни умове
да осветля! И мойте трудове,
за да не сгинат без следа, на мене
е нужно мощно подкрепление!
– Върни се между земни племена и родове –
Отвърна Господ... 
– Давам ти другар. Той се зове
търпение!"

Времето за истинска промяна дойде!
Присъединете се сега и разкажете на човека до вас!
http://www.budd.bg/declaration/