"- Какви поуки може да си извади България от гръцката драма и как бихме могли да защитим най-добре националния си интерес?

Доц.Иво Христов:
"- Какви поуки може да си извади България от гръцката драма и как бихме могли да защитим най-добре националния си интерес?

- Не можем да го защитим, защото, първо, българските елити не са гръцките. Българските елити са изключително зависими. Те не изповядват собствен добре разбран интерес, който съвпада с националния интерес, както е в гръцкия случай. Второ, те са изключително зависими от имперския център в Брюксел и реалния имперски център във Вашингтон. Трето, българските елити са страхливи заради своето минало и своя генезис, който е, меко казано, тъмен. Четвърто, те са готови на всякакви компромиси, много отвъд чертата на разумния компромис, само за да запазят сегашното статукво. За съжаление европейските помощи и програми в този им вид допринасят за запазването на олигархичния ред, който съществува в България, Румъния и на други места от "новия Изток" - този нов "Див Запад" на Европа. В този смисъл влизането на България в ЕС въпреки наивните очаквания на много хора /включително и моите/, че това ще доведе до стабилизиране на ситуацията, повишаване на демократичния стандарт и подобряване на икономическите условия, всъщност доведе до стабилизирането на неолигархичния ред и модел, който беше създаден от посткомунистическата номенклатура, която работеше добре със западните елити. Едните гарантират територията и остатъчните си ресурси, а другите гарантират шансовете да бъде експлоатирана тази територия и голямата част от рентата да отива в имперския център, а остатъкът - в местните олигархични клики."

Времето за ‪#‎Българска_директна_демокрация‬ дойде! 
Елит НЯМА, гражданите, народът-суверен е време да се погрижат за себе си и за възстановяването на Българския национален идеал, с‪#‎Базов_доход‬ и нова ‪#‎Енергийна_икономика‬

http://www.standartnews.com/mneniya-intervyuta/gartsiya_shte_bade__razkostena_kato_nas-292558.html