Сътрудничеството между суверенни нации е по-добро от подчинението на европейските чиновници.

Алиансът за Директна Демокрация в Европа, който представлява обединение на прогресивни политически партии със своя евро-парламентарна опозиционна група, е за европейска отбрана, основана на сътрудничеството между националните правителства и съществуващите армии. Европа не се нуждае от пълна интеграция на нейните способности в една обща Европейска армия.

Да, отбраната е важна. Няколко европейски страни имат значителни армии и ядрени способности. Те могат да работят и заедно, примерно, когато британски, френски, белгийски, полски и други въздушни сили са извършвали въздушни мисии във военните конфликти напоследък. Това е пример за интензивно сътрудничество. Същото може да се каже за европейските флотилии защитаващи морските маршрути край Сомалия или в Средиземно море.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който отчаяно се опитва да получи обществено доверие, обяви на 8 март, 2015 г., че "Европа се нуждае от интегрирана армия, за да се защитава срещу Русия". Русия не е показала никакви агресивни военни действия към някоя от европейските страни-членки.
АДДЕ не иска Европа да рискува голяма конфронтация след анексията на Крим от Русия (след референдум, показал ясно волята на гражданите на Крим да се присъединят отново към Русия) и събитията в Източна Украйна. Украйна, бивша съветска република, не е в Европа.

За г-н Юнкер обща армия на 28-те страни от ЕС ще даде възможност на Европа да се рационализират военните разходи и да се благоприятства военна интеграция на всички страни-членки. (за доказателство на подобна теза беше унищожена българската армия, бел.ред.) Такава армия ще даде възможност на Европа да разполага със своя външна политика и политика по сигурността. Днес, дори г-н Юнкер е загубил всякакво доверие в тези твърдения, защото това е рецепта за растящи разходи и ниска ефективност.

Съвременната война се характеризира с ниско интензивни местни конфликти или граждански войни, които могат да бъдат разрешавани от ограничени многонационални сили за изпълнение на конкретни задачи.

Цяла Европа се нуждае единствено от малка многонационална военна организация, която да координира инвестициите и сътрудничеството.

Ние със сигурност не се нуждаем от напълно интегрирана европейска армия.

www.addeurope.org

www.budd.bg