Град Утрехт в Холандия пуска пилотен Базов доход.

Градът се подготвя след края на лятото да проведе програма за въвеждане на Базов доход. Това означава, че жителите на катедралния град могат да кандидатстват за него без условия.

Това е истински експеримент, казва градският съветник Виктор Еверхард за DeStadUtrecht.nl: ,,Какво ще стане, ако някой получава месечна сума, без условия и надзираване? Ще си седи ли пасивно вкъщи или пък ще се развива и ще осигурява значим принос за нашето общество, срещу заплащане или доброволно?" И както се случва с научните експерименти, в допълнение към групата с Базов доход ще има контролна група с доходи по традиционен начин, за да се оцени разликата в ползите.

"Облекчение за обществото"
Политическата партия GroenLinks е особено доволна от експеримента: ,,Базовият доход се вписва в нашата идея за едно пълноценно общество. Хората трябва да могат да избират да работят по-малко часове, за да се посветят на другите, да се грижат за роднини или да имат свободно време, за да се обучават", заяви лидерът на партията Хелен де Бур.
Други общини, включително Вагенинген, също искат да експериментират с Базовия доход.

На предстоящите местни избори БСДД ще подкрепи местни кандидати, които са готови да приложат на практика в местното управление трите основни практически елемента на Програмната ни платформа: Директна демокрация, Базов доход и Енергийна икономика.

Прочетете повече на www.budd.bg/platform/

http://www.telegraaf.nl/binnenland/24164253/__Utrecht__proef_basisinkomen__.html