ДЕКЛАРАЦИЯ НА БСДД в солидарност с протеста на медицинските сестри, подкрепени от Синдикат ЗАЩИТА

bg-budd.jpg

Българският Съюз за Директна Демокрация - #БСДД заявява своята подкрепа и призовава всички свои членове, активисти, симпатизанти и съмишленици да се включат и подкрепят протеста на медицинските специалисти по здравни грижи, обявен на 21.03.2019г. от 15,00 часа пред Министерство на здравеопазването на Република #България в столицата на пл. „Света Неделя“ 5 и навсякъде в страната, където ще бъде проведен.

Обявеният протест е не само срещу унизително ниското заплащане на труда и лошите условия на труд в здравеопазването, а и срещу унизителното заплащане и лошите условия на труд във всички сфери на икономиката, както и срещу ширещата се спекула в страната, тъй като дори и да се постигне някакво увеличение на възнагражденията, веднага от другата страна се „ограбва“ от спекулативно увеличение на цени на горива, стоки и услуги от първа необходимост.

Национален синдикат ЗАЩИТА заявява: “От години наред разрешаването на натрупаните проблеми в здравеопазването (особено по отношение на възнагражденията и условията на труд) са кауза на НС „Защита“. Правени са редица протести, като нашите искания бяха за минимална заплата от 1500 лв. за медицински специалисти и 2000 лв. за лекар; незабавно увеличаване на всички други доходи в сферата на здравеопазването; незабавна реформа на здравната система с гарантиране на качествени и достъпни здравни грижи за всички граждани. Така че, не можем да бъдем безучастни и отново заявяваме категоричната си подкрепа и ще бъдем отново с тях.” БСДД се присъединява солидарно към тези справедливи искания, които би следвало да премахнат и мотива за масовата практика за източване на средства от пациентите, от здравната каса и скрито-явната брутална приватизация на здравеопазването в страната.

Крайно време промяната да се случи, особено в светлината на бъдещите Европейски избори, които би трябвало да насочат вниманието и на европейските граждани към случващата се тежка демографска катастрофа у нас. Защото е наистина унизително здравни специалисти в България да получават едва 300 евро месечно за 8 часа работа на ден, а пациентите да плащат двойно чрез задължителното осигуряване и на ръка! Ще подкрепяме този справедлив протест и действията на истинския български синдикат ЗАЩИТА до постигането на трайни резултати в прекратяването на демографската катастрофа у нас.

ВРЕМЕТО ДОЙДЕ!

За истинска смяна на системата с връщане властта на гражданите!

Председателство,

Изпълнителен съвет,

Контролен съвет

на Български Съюз за Директна Демокрация - БСДД