Бедността води до промени в структурата на мозъка.

Бедността води до промени в структурата на мозъка. Базовият доход - гаранция за по-добро физическо и психично здраве.

Според две проучвания, проведени в САЩ, децата от бедни семейства имат по-малки мозъци в сравнение с богатите си съученици, пише Дейли мейл.

Невролози, изследвали мозъците на повече от 100 деца, са открили, че повърхността на церебралния кортекс има връзка с доходите на семейството им. Този регион от мозъка отговаря за езика, паметта, пространствената ориентация и мотивацията.

Екип от Колумбийския университет е установил, че деца от семейства, чийто годишен доход е под 25 хил. долара, имат 6% по-малка повърхност от децата, чиито семейства имат годишен доход 150 хил. долара и повече.

„Отдавна се знае, че бедността и липсата на достъп до ресурси, подпомагащи развитието, са свързани със слаби постижения. Сега обаче наистина можем да го свържем с физическата структура на мозъка. Установихме го и това е изключително важно", казва Елизабет Соуел от Детската болница в Лос Анжелис.

Невролози от Масачузетския технологичен институт са достигнали до същото заключение в отделно изследване. „Както можеше да се очаква, животът при по-лоши условия има реална цена. За мен това е знак, че трябва да се действа. Трябва да се увеличат възможностите за тези, които живеят в трудни условия", посочва Джон Габриели, преподавател по мозъчни и когнитивни науки. Проучването не е анализирало причините за разликата в анатомията на мозъка, но предишни проекти са установили, че учениците с ниски доходи по-често страдат от стрес в детството си. Изследването е включвало 58 ученици на възраст 12 и 13 години - 23 от семейства с ниски доходи и 35 от семейства с по-високи доходи.

Учените са сравнили постиженията им на тестове и изображения на мозъчния им кортекс, направени с ядрено-магнитен резонанс. Откритите разлики засягат само дебелината на този мозъчен участък. Другите измервания не са показали различия. Изследователите изтъкват, че не е задължително откритите структурни разлики да са постоянни. „Има много доказателства, че мозъкът е изключително гъвкав", казва Габриели.

Нашият истински враг е бедността. Времето за изкореняване на вредните последици от нея дойде! За българска директна демокрация с Базов доход и Енергийна икономика. Присъединете се!