Базов Доход в Намибия.

Намибия: Лидерът на движението за Базов доход, назначен за ръководител на новото министерство за намаляване на бедността

24 Март, 2015г.

Бившият епископ, Зефания Камеета, виден защитник на Базовия доход е назначен за министър на новото намибийско министерство за намаляване на бедността.

Новата надежда, че Базовият доход в крайна сметка ще се изпълнява от правителството се надига в Намибия след като новоизбраният президент Хадж Гейнгоб се заема с борбата срещу бедността и е определил бившия епископ на Лутеранската църква на Намибия и дългогодишен поддръжник на Базовия доход като министър на ново Министерство, свързано единствено с намаляването на бедността.

Новият президент Хадж Гейнгоб спечели президентските избори с 87% от гласовете на 28 ноември 2014 г. Той принадлежи към управляващата лявоцентристка партия Народна организация на Югозападна Африка, която също печели парламентарните избори с комфортно 80%-но мнозинство.

Зафания Камеета е известен, че е един от пионерите на коалицията за Базов доход, която започна световно известния експеримент с такъв доход в провинциалния град Отживеро през 2007 г. Той дори е повлиял на германската протестантска църква в техния поход в подкрепа на Базовия доход, напомни Роналд Блашке от BIEN Германия, в скорошен блог пост. Камеета многократно подтикваше правителството да пристъпи напред с идеята.

Новият президент на Намибия, Хадж Гейнгоб е и един от малкото лидери на страната, който се интересува от Базовия доход. Той открито подкрепи идеята, когато беше министър на търговията и промишлеността и е един от първите дарил в пилотния проект през август 2007.

"Бедността е проклятие, затова се надявам правителството да се заеме с предложението на Съвета на Църквите на Намибия и да заплаща Базов доход за всички намибийци", казва Гейнгоб в Народното събрание през 2007.

Въпреки, че не е обявявено все още дали ще се въвежда Базов доход от новото правителство, политическите ходове създават надеждата, че може би сме с една крачка по-близо това да се превърне в национална реалност в Намибия. Идеята вече изглежда показва силна подкрепа сред гражданите с повече от 78% от намибийците, подкрепящи идеята на проекта за Базов доход, според неотдавнашно проучване на общественото мнение.

Ухуру Демперс, активист за развитие, който се бори за Базовия доход, казва пред националната медия New Era, че министерство за изкореняване на бедността, е положително развитие. "Ние се надяваме, че с "качването на борда" на Камеета, ще има дебат за Базовия доход като един от моделите за справяне с бедността", споделя Демперс. Продължението тук!