Дойде ли времето за Базов Доход?

Ей, вие там. Искате ли да отидете в Мечтаната земя за секунда? 
Да! Добре.

Нека, тогава, да си представим, ако имахме мечтан Парламент, който действително изработва бюджет, създаден за съпричастност и справедливост на практика, а не само на хартия.

Такъв Парламент ще признае,

че е почти невъзможно да се живее, да не говорим за издържане на семейство, на минималната работна заплата. (И не забравяйте, че у нас има псевдо експерти, нео-либерали, които мислят, че трябва да се премахне и минималната работна заплата, бел.ред.).

Такъв мечтан Парламент ще разгледа нещо, наречено Базов доход. Това ще гарантира на всички граждани, независимо от образованието или населеното място, където живеят, че ще са подсигурени с доход от страна на правителството, гарантиращ човешкото право на достоен живот (бел.ред.).

Правителството ще определи този доход и след това ще гарантира, че всеки занапред ще го получава. Не както досега, да се раздават средства само на някои, за да не правят нищо (бел.ред.).

Базовият доход не е същото

като минималната работна заплата. Той ще замени сегашната ни социална система. Хората ще получат Базов доход независимо дали са наети на работа или не. Очевидно е, че ако работят ще могат да получат повече от живота освен покриване на базовите си нужди (бел.ред.).

Това е невъзможно, ще кажете. Това сериозно никога няма да се случи, приятели. С тази политическа среда?!

Всъщност, идеята е известна

от дълго време. Това е било предложение, харесано от Мартин Лутър Кинг, Джордж Макгавърн, и дори от консервативния икономист Милтън Фридман.

Също е било обект на дискусии в Института Като - не точно от куп левичари там. Ето какво казва Като за Базовия доход в сравнение с текущата социална система:
"Би било много по-ефикасно. Би било по-малко предмет на рентиерстване. Би било лесно достъпно за бедните, а ползите ще се влеят в тях, заедно със средната класа" (бел.ред.).

Човешка ръка споделя блага,

от консервативна гледна точка, Базовият доход означава по-малко държавна бюрокрация и по-голяма свобода (има и такава дума!) за хората да харчат парите си, когато и както им е удобно.

Трикът с Базовия доход е да се намери най-подходящата цифра. Тя трябва да е достатъчно висока, така че хората да могат да избегнат нищетата, но и ниска, така че хората все още да са мотивирани да излязат и да си намерят работа.

Като ориентир,

швейцарците планират гласуване на Базов доход за $ 2800 на месец. (За България е най-добре да е 1000лв за възрастен и 500лв за подрастващ до 18г., но още днес може да се започне и с 500/250, бел.ред.).

"Най-важното нещо е да се създаде ниво, на което хората могат да започнат изграждането на някаква сигурност. Ако икономическата ситуация позволява, можете постепенно да увеличавате Базовия доход до равнище, на което той ще отговаря за издръжката.", казва Гай Стендинг, професор по Изследване на развитието в Училището по ориенталски и африкански изследвания, според списание Fast Company.

Проблемът с нашата икономика не е в горната част,

при богатите. Проблемът е, че толкова много хора на дъното правят това, което би трябвало, но почти нищо не получават от това. Има стратегии за коригиране на тази несправедливост, като подобряването на общественото образование и здравеопазване, заедно с отваряне на демократичния процес към хората, както и внедряване на нова икономика ориентирана към ефикасна и съобразена с околната среда енергия (за България, бел.ред.). Но това са едни от първите неща, отрязани при незавършилия преход у нас, времето на затягане на коланите, което изобщо не е свършвало (бел.ред.).

Вижте, обаче, Северна Каролина, Индия, Намибия, Финландия, Бразилия и други. Скоро и у нас (бележка на редактора). Още тук.

Шон Дръри, http://bluenationreview.com/