Номинацията на Хилъри е резултат от манипулации

На 25 юли във Филаделфия започва Националната конвенция на Демократическата партия. В чест на това събитие, на което ще бъде потвърдена кандидатурата на корумпираната Хилъри Клинтън,"Уикилийкс"публикува кореспонденция между представители на Демократическата партия.

От изтеклите 20 000 имейла от периода януари 2015 г. – май 2016 г. става ясно, че служители на Демократическата партия са обсъждали как да се справят с Бърни Сандърс, който би могъл да се превърне в пречка за кандидатурата на Хилъри КлинтънВместо да гледат на Сандърс като на обещаващ кандидат, демократите са работили активно срещу него и кампанията му, за да осигурят номинацията на Хилъри. В имейл до служители на партията, изпратен от един от нейните говорители се цитират две новинарски публикации, според които Сандърс има преднина в Род Айлънд, и се споменава малкия брой на местата за гласуване в щата: „Ако Хилъри се представи по-добре на гласуването там, щабът на Бърни ще обвини партията в измяна. Но те и без това сигурно ще се оплакват“.

Вместо да гледа на Бърни Сандърс безпристрастно, Демократическата партия е проявила обидно пренебрежение към него и хилядите допълнителни избиратели, извън твърдия електорат на партията, които той можеше да привлече.

В кореспонденция между двама от говорителите на партията единият пише:„Чудя се, дали има начин да представим Бърни като ненадежден кандидат, чиято кампания е пълна бъркотия“. Тези имейли се разменят по повод реакциите на хора от щаба на Бърни Сандърс, заради отказа да им бъде предоставен достъп до партийната база данни на гласоподавателите. В друга кореспонденция се обсъжда как журналистката Мика Бжежински от MSNBC да бъде дискредитирана, заради това че е поискала оставката на председателката на националния комитет на демократите Деби Васерман Шулц. По-голямата част от изтеклата кореспонденция е между няколко високопоставени представители на Демократическата партия.

Оповестените имейли предоставят допълнителни доказателства, че Демократическата партия е нарушила собствените си правила, фаворизирайки Клинтън като кандидат за президентските избори още преди предварителните избори.

От друга партида документи, изтекли в последните седмици става ясно, че още от март 2015 г. служители на партията заговорничат как да осигурят номинацията на Клинтън. Въз основа на изтеклите документи, през юни 2016 г.  адвокатската кантора от Флорида Beck & Lee заведе колективен иск срещу Васерман Шулц и Демократическата партия.

Други имейли разкриват как служители на партията са се опитвали да ограничат вредните последствия от излизането на доклад, уличаващ Комитета за набиране на средства за президентската кампания на демократите в насочване на пари към кампанията на Клинтън.

Изтичането на документите е идеалният завършек на процедурата по номинация на кандидат на Демократическата партия, която използва всички възможности да наруши демократичните принципи. Правилата на партията, включително използването на суперделегатите, заявили подкрепата си за Клинтън още преди началото на първичните избори, имат за цел да предоставят на партийната върхушка механизъм за контрол над процеса на номинация. Очевидно е, че в хода на вътрешнопартийните избори са вземани решения от някои представители на Демократическата партия, целящи да осигурят преднина на Хилъри пред Бърни Сандърс.

Хилъри Клинтън действително получи повече гласове. Но това се случи по волята на Демократическата партия, която до такава степен омаловажи недостатъците й пред публиката, че Бърни Сандърс трябваше да се бори не само с Клинтън, но и със самия истаблишмънт на демократите. В навечерието на предстоящата конвенция на Демократическата партия, избирателите осъзнават, че техните гласове нямат никаква стойност пред ръководството на партията.

Източник: observer.comавтор: a-specto.bg