Защо управляващите в България тръгват да "купуват фабрика на 9-ти септември"?

Lev (BGN; Bulgaria)
Kuna (HRK; Croatia)
Koruna (CZK; Czech Republic)
Krone (DKK; Denmark)
Forint (HUF; Hungary)
Złoty (PLN; Poland)
Leu (RON; Romania)
Krona (SEK; Sweden)
Pound sterling (GBP; United Kingdom)
Pound (GIP; Gibraltar)

Това са 10-те валути в ЕС извън еврозоната, чиито страни (изключвайки България) най-малко мислят за приемане на евровалутата.

Като 2 от тях поне спряха фиксирания си курс с евро, още тази година, в началото прекратиха едностранно мостовите си споразумения за фиксиран валутен курс с евро, известни у нас като „валутен борд”.

Защото еврото им обезценяваше все повече валутите.

Швейцария беше една от тези две страни, на която валутата й автоматично поскъпна с 30% спрямо евро, след като премахна валутния борд, а другата е Дания. Към настоящият момент, има и 3 страни, които все повече ги духа вятърът извън ЕС. Това са Великобритания, Унгария и Финландия. (Исландия вече го напусна)

Общо взето...

ДНЕС САМО БЪЛГАРИЯ ПОДАВА ДОКУМЕНТИ ЗА ЕВРОЗОНАТА .

За последната година и половина, българите обедняха с 20% още в доходите си, спрямо цялото земно кълбо. Изключваме 333 млн. души от него /ЕЗ/, заради фиксирания от валутния борд на 1,95лв., курс лев/евро.

А преди 2 дни Goldman Sachs прогнозираха спад до 95 щатски цента за евро, в рамките на следващите 12 месеца и до 80 цента през 2017 година.

Тоест, до 2017 година, ако и тези прогнози се окажат верни, ще сте с още 20-25% по-бедни, спрямо всички страни извън ЕЗ.

Ще поскъпне, както бензинът, така и хлябът.

Ако това ви се струва майтап или все още се чудите – „защо аджеба не поевтиняха много бензинът и нафтата”, е хубаво да знаете, че хлябът (житото), нафтата, „айфона” и много други работи на световната борса и не само, се котират в долари, a не в евро.

Автор: Боян Максимов https://www.facebook.com/bozkothepanther?fref=ts
публикувано в lentata.com