ГМО - храните идват!

Европа се предава бавно и мъчително! ГМО-храните идват! Брюкселският бизнес с лобизма процъфтява...

Вашингтон, САЩ - Следвайки своето предложение да позволява на държавите-членки на ЕС да НЕ внасят ГМО-храни, Европейската комисия на 24 април одобри 17 ГМО за внос, включително високоолеиновата соя. 
Каква формулировка само!

Заедно със соевите сортове Plenish и Vistive Gold, ЕС одобри Дикамба(хербицид)-толерантна и омега-3 соя, всички от които са били в процес на одобрение за ЕС от няколко години. Високоолеиновата соя ще предостави на преработвателите на храни за пържене и печене качествата, които са им необходими за мазнините, без необходимостта от частично хидрогениране, създаващо транс мазнините. (замества се една отрова с по-голяма, б.р.)

"От една страна, ние сме щастливи да видим тези ГМО най-накрая да получат одобрение от Комисията след години на отлагане", казва Ричард Уилкинс от Американската асоциация за соя (ASA), първи заместник-председател. "От друга страна, обаче, това съобщение означава малко, ако ЕС ще продължава в сегашния си ненаучен и бавен процес на одобрение за нови сортове, развити благодарение на биотехнологиите. Днес повече от 40 допълнителни приложения на ГМО за внос, подадени от различни фирми, все още отлежават в системата на ЕС."

Уилкинс казва също, че даването на възможност на държавите-членки да "отказват" вноса на храни с ГМО характеристики е гигантска крачка назад.

"Ние вярваме, че ако това предложение се приеме, то би било в явно нарушение на задълженията на ЕС в рамките на Световната търговска организация и ще има отрицателно въздействие върху износа на соя от САЩ в Европа", заявява Уилкинс. "Отново, всеки път, когато видите развитието на модерна селскостопанска биотехнология, задълбочена като одобрение за внос на чужд пазар, това е крачка напред, от която нашите земеделски производители се възползват. Но като цяло, тази седмица показа, че все още имаме да извървим дълъг път в Европа."

Гражданите на Европа трудно намират сили да се противопоставят на партокрацията. Липсващата Директна демокрация оголва редиците на гражданството за достъпа на корпорациите. Докога и докъде? Четете още тук.