Пилотен проект за въвеждане на Базов доход и в Акитен, Франция.

Обявените от Финландия и Холандия стартове на пилотни проекти за Базов доход образуваха вълни в цяла Европа. Във Франция, южният регион Акитен може да е следващото място, където ще се проведат експерименти, за да се оцени приложимостта на Базовия доход.

Регионалния съвет базиран в Бордо, с гласуван вот, постави началото на процес запротичане на пилоти за Базов доход в региона.

Предложението бе прието очевидно с подкрепата на Зелените, но също така и с ентусиазъм от радикалната лява коалиция "Aquitaine Région Citoyenne" и един десен член и заместник-кмет на град Бордо, който обясни позицията си за онлайн вестник Rue89 така:

"Аз винаги съм бил в подкрепа на мисленето за Базовия доход. Много хора не получават нищо въпреки броя на обезщетенията и схемите за социално подпомагане. Ние трябва да опростим всичко, и административните процедури за гражданите, и натовареността на социалните работници.

Базовият доход не е стимул да не се работи. Напротив, той разкрива възможностите на хората веднъж освободили се от натиска за покриване на основните нужди. Ние трябва да започнем новите експерименти с нов дух. Ние се нуждаем от нови предложения, нови модели, различни от това, което в момента съществува, и да мислим за нова система."

Предложението, с което се върви напред, със сигурност не е напълно безусловен Базов доход, но това ще представлява солидна стъпка в тази посока.

"Това е уникално и безпрецедентно решение във Франция", заяви местният представител на Зелените, Марк Морисе. Те подкрепят официално Базовия доход от ноември 2013 г. Техни членове са все по-активни в насърчаването на идеята. 

След този исторически вот, следващата стъпка ще бъде да се финансира предпроектно проучване, да се намери доброволческа община и да се определят възможните области на експеримента.

У нас, в България, БСДД е една от политическите организации, които подкрепят и работят за въвеждане на Базов доход за всички български граждани. www.budd.bg

http://www.basicincome.org/news/2015/07/region-aquitaine-feasibility-pilots/