Щедрите промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Интересно съвпадение се получи днес по една от най-важните теми за нас. Депутатите в Народното ни събрание решиха, че за свикване на референдум ще бъдат необходими 400 хиляди, вместо сегашните 500 хиляди подписа. 

Колко щедро!

Това стана с приемането на последните промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, по който никога нищо съществено не се е случило в обществото ни.

В същото време получихме информация от наши колеги в Швейцария за нивото, до което е достигнала една от най важните подписки за референдум там. Тази за вземане на решение по въпроса как да бъдат създавани парите, от частните банки или от обществена институция. Прагът е 100 хиляди подписа от над 8 милиона население. Направете сравнението сами. До този момент има събрани 78 750, а останалите трябва да бъдат налични до септември. 

Ако бъдат получени навреме, правителството има два месеца да ги провери и одобри за насрочване и провеждане на национален референдум.Такава инициатива в страната на парите е истинска бомба и може да се случи само там. Навсякъде другаде партокрацията е задушила гражданските инициативи с невъзможни условия, както е при нас. Затова, например, този въпрос вече се дебатира в британския парламент от прогресивни, но вече избрани депутати.

Ще ви информираме своевременно за развитието на темата, а българският вариант на инициативата ще е част от нашата работа след сезона на отпуските.

Присъединете се за #Българска_директна_демокрация с #Базов_доход и#Енергийна_икономика на www.budd.bg/take-action

http://dnes.dir.bg/news/prag-referendum-19438648
https://www.facebook.com/vollgeldreform
http://www.vollgeld-initiative.ch/
http://positivemoney.org/2015/07/help-requested-switzerland/