Загубите от разширението на Северен поток. Кой печели?

Германия, повече от явно вече, е големият печеливш от провалянето на българското участие и ролята на страната ни в газовите коридори и връзки, с приемането на разширението на Северен поток.

Водещата европейска икономика и водеща европейска политическа сила разчисти Балканите от руското влияние, но не се посвени да ползва дерогация (изключение) от европейските правила за себе си в отношенията с руския газов монопол. Няма да сме учудени, ако след 2019-та г. започнем да получаваме немски "руски" газ през пет интерконектора и един разпределител, за да остане цената все така убийствено висока за индустрията ни.

За Германия всичко, за нас нищо? Това съюз ли е? Време е да поискаме промяната за България и да я заслужим със собственото си демократично усилие.

Докато ние се делим на русофили и русофоби, забравяйки, че сме БЪЛГАРИ, немската индустрия от две години разполага и с технология, която даже изключва ползването на природния газ! Това се казва стратегия - взимаш всичко днес за собствения си интерес и се грижиш утре отново да си подсигурен. Така трябва да постъпваме и ние като народ. Скоро ще имаме тази възможност с искането за въвеждане на реалното участие на българските граждани във вземането на решенията за собствения си живот.

Природата сама е показала пътя. В екологичните системи, въглеродния двуокис, изпуснат в атмосферата, е обвързан с рециклирането му. Този естествен цикъл е вдъхновил Audi, за чийто нов продукт, синтетичния е-дизел вече говорихме:https://www.facebook.com/buddbg/videos/vb.320209328143802/451919228306144/?type=2&theater 
А ключът към въглеродно-двуокисната неутрална мобилност е инсталацията на Audi за е-газ.

Първата централа за електричество-към-газ в индустриален мащаб е вече доказана технология. Проектът на Audi за е-газ е изцяло устойчив - не само по отношение на самия автомобил, но и на цялата верига на енергийните източници. Защото технологията електричество-към-газ свързва електрическа мрежа с мрежата на природен газ. Audi е първият производител в света, който въвежда този иновативен процес. Крайните продукти са водород и Audi е-газ, който всъщност е познатият отдавна синтетичен природен газ. Той може да бъде включван в съществуващата газопреносна мрежа и станции за зареждане.

При откриването на завода шефовете и немският екоминистър коментират: "Ние подкрепяме тази технология, която може да се превърне в крайъгълен камък в историята на автомобилността в Германия. Поради това, че тази форма е с неутрален въглероден двуокис", при откриването на завода във Верлте, западно от Бремен.

Освен, че се решава въпроса с енергийната независимост, опазваме и климата, докато пълним резервоара. Излишъкът от електроенергия от възобновяеми енергийни източници и другите централи, както би било у нас, се използва за разделяне на водата в кислород и водород в три електролизатора чрез електролиза. В следващия етап, наречен метанизиране се съчетава водорода и въглеродния двуокис. Реакцията произвежда възобновяем синтетичен метан (CH4): Audi е-газ. Новият модел А4 g-tron ще се движи с него, както и със стандартния метан.

Но производството на е-газ не е единственият аспект на проекта. Веднага след като е налице функционираща инфраструктура, заводът ще бъде в състояние да предостави и водород за автомобили с горивни клетки. В допълнение, е-газта може да се преобразува обратно в електричество и така да служи за междинно съхранение на електричеството от възобновяеми енергийни източници. Тя може да служи и за захранване на резервиращи мощности (двигатели, турбини), които да допълват вече навлизащите литиево-йонни батерии за домашна употреба при липса на слънце, вятър и вода.

Присъединете се за реалната промяна в България с‪#‎Българска_директна_демокрация‬ с ‪#‎Базов_доход‬ и‪#‎Енергийна_икономика‬ на www.budd.bg/take-action

http://www.audi.com/com/brand/en/vorsprung_durch_technik/content/2013/10/energy-turnaround-in-the-tank.html