Здравей, 2023-та. Наистина ще бъдеш по-добра.

Скъпи, братя и сестри, Български граждани. Скъпи приятели, съмишленици и критици.

Изпращаме 2022-ра, годината, която посрещнахме с огромни надежди и мечти. Годината, в която трябваше да се върнем към нормалния, градивен живот, да насочим своите усилия към възстановяването след многопластовата криза. Оказахме се в още по-тежка ситуация, вследствие на подмолните действия на политически „елити“ от целия „цивилизован“, но и от презрения от тях свят. Никой от нас не очакваше, че дълго провокираната двупосочна агресия ще се осъществи, вярвахме, че в тази година ще властва отдавна очаквания здрав разум на политическите представители.

Уви, това не се случи. Системата с “представители” е точно обратното на здравия обществен разум, не само у нас. Страната ни продължи стремително да губи суверенитет, потопена в лобизма и бюрокрацията, осигуряващи несекващ комфорт на партокрацията и нейния олигархичен гръб. Липсваха решения, които ясно да разграничат предателството и страха от свободната воля и любовта към Отечеството. #България потъна в противоконституционно безвластие, имитиращо несъществуващо държавно устройство, умело използвано от нови брокери на влияние и административна власт в старите схеми и канали на вече 33-годишната политическа корупция на системния политически картел.

От друга страна, студената финансово-икономическа война и горещия източноевропейски конфликт оголиха грозната основа на досегашния геополитически порядък. Колосално количество, мегатонове, лъжи заляха света и станаха основа за тотално разделение от нов тип. Досегашни приятели, съмишленици и сподвижници бяха буквално разкъсани един от друг в калните потоци на военната дезинформация, охотно ретранслирани от средствата за масова „информация“ у нас. Истината стана тотална жертва на релативизма, характерен за неолибералните доктрини, пропагандиращи уж свобода, но всъщност застъпващи максимата „целта оправдава средствата“. За разцепването на една страна беше използвана друга, но жертвите всъщност отново са хората и страните от Стария континент, сред тях и ние, Българските граждани и самата България, която винаги е била тук, в Европа. От началото на цивилизования път на континента.

Затова повече от всякога гледаме към Новата 2023-та с вяра, че всичко това не може да продължава безкрайно в нашето скоростно течащо време. Вярваме, че хората у нас ще намерят силите и верния път. Без да продължават да се лутат, да бъдат лъгани и употребявани за лични користни цели. Служителите в администрацията, работещите в частния сектор, пенсионерите, учащата младеж, доброволците, самонаетите и надомни работници, дори и незаетите, безработни по лични или обективни причини, могат и имат правото да изберат друга посока на развитие в Родината ни – очакват се поне два извънредни избора за Народно събрание и един редовен за Местна власт. Могат и има за кого да гласуват. Без да воюват, без повече народни жертви, без братоубийства и безумно обществено противопоставяне.

Посока на развитие и благоденствие, в която ценностите идват от душата на нашия древен и държавообразуващ народ. Такава посока, в която солидарността, милосърдието, спомоществователството, стремежа към знания и иновации, активно действие и противодействие, доброволчеството имат истинско значение, смисъл и резултати. Път, по който сме вървели през годините на нашата дълга история, помагайки на по-слабите, грижейки се за отритнатите, спасявайки нападнатите. През тази година ще събуждаме добротата, дълбоко вкоренена в Българската душа, ще търсим истинската отговорност, а не бягството от нея и няма да се срамуваме от обществената си чувствителност, основана на Българските традиции и морал.

Скъпи съграждани,

На прага на Новата година нека да погледнем човека до нас, да прегърнем близките си, да се чуем посредством технологиите с онези, които физически не присъстват. Да си пожелаем всеки от нас да получи онова, което е поискал в Празничната нощ. Да усетим радостта от новата надежда, да почерпим от енергията на доброто във всеки един от нас. И най-вече да благодарим за всичко хубаво в живота ни, без да пропускаме изпитанията, с преодоляването на които ставаме по-силни и по-добри. Да почувстваме истинското щастие от това да сме тук и сега, но и от това, че можем с нашата свободна воля и гражданско участие да правим света около себе си и страната си по-успешни, по-смислени, по-развити и по-добри.

Честита Новата 2023-та година, скъпи приятели!

Чисто, честно и човечно – заедно!

#БСДД