Швейцария каза „Не!” на диктатурата на Европейския съюз по въпроса с бежанците

Швейцария влезе в сблъсък с Европейския съюз днес, след като отстоя позицията си да продължи с имиграционния контрол, ако не може да се споразумее с Брюксел.

Швейцарското правителство обяви, че ще въведе квотна система, ако броят на имигрантите, които пристигат в страната от други европейски държави, превиши определения лимит.

Лимитите, които трябва да бъдат изготвени от март следващата година, вероятно ще разгневят Брюксел, тъй като те се противопоставят на яростно пазената свобода на движение, което е основен принцип на ЕС.

Въпреки че Швейцария не е част от 28-членния европейски блок, но е част от Шенгенското пространство, сделка с Брюксел би означавала да се допусне неограничена имиграция на граждани от ЕС.

През февруари 2014 година обаче швейцарските гласоподаватели подкрепиха ограничаването на имиграцията на национален референдум.

Сега правителството на страната е длъжно да върне положението отпреди подписването на споразумението с ЕС за свободно движение на хора.

В изявление днес Федералният съвет на Швейцария разкри как ще посрещне тези "конституционни изисквания".

Въпреки че все още се опитва да се постигне "приемливо решение" с Брюксел, правителството предупреди, че ако не може да се постигне споразумение, то ще провежда собствен "независим контрол на имиграцията".

Ако това се случи, Европейският съюз пък би могъл да отхвърли редица други споразумения между Швейцария и Брюксел.

ЕС вече е отказал да обсъжда въпроса, докато швейцарското правителство не му връчи своето официално предложение.

Днес Федералният съвет каза, че ще определи "специфичен праг" за броя на имигрантите от ЕС и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA) - съставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Федералният съвет добави, че ако прагът е превишен това "би довело до количествени ограничения и квоти от следващата година".

Всичко това става след успеха в изборите по-рано тази година на антиимиграционната Швейцарската народна партия (SVP), която предложи референдума през февруари 2014 г.

Швейцарската народна партия е най-голямата партия в Швейцария, с нарастваща подкрепа, свързана с опасенията на Европа по отношение на продължаващата криза с мигрантите.

Въпреки че Швейцария остана почти незасегната от притока на бежанци, влизащи в Европа през тази година, налице е нарастващ страх от неконтролирана имиграция в страната, като отражение на опасенията в цялата останала част на континента.

В разгара на бежанската криза това лято, когато стотици хиляди от Близкия Изток и Африка се отправиха към Европа, Миграционната служба на Швейцария посочва, че "не е предпочитана дестинация за мигрантите", което е видно от скромния ръст в броя на молбите за предоставяне на убежище.

Автор: Лидия Делирадева © www.budd.bg