Ще бъдем ли някога "пенсионери"?

Интересни изчисления изпълниха общественото пространство, пуснати на свобода от социалното ни министерство вчера. По утопичност далеч надминали предложената система с Базов доход.

Според "експертите", след около 17-20 години ще можем да получаваме пенсии като тези, от които хората се нуждаят днес. Интересен е въпросът как ще достигнем до това мечтано благополучие като вноски за такива пенсии могат да си позволят много малко хора в настоящата икономическа ситуация. Липсват и гаранции, че те ще могат да запазят работата си толкова дълго време, да не говорим, че не е ясно дали изобщо ще доживеят, а ако доживеят, в какво здравословно състояние ще се намират. Не се споменава и за евентуалната нормална инфлация, която отново ще прати тази сума на сегашните покупателни нива. Никак не се говори и за евентуалното обезценяване на лева, което между другото е неминуемо. Също, нищо не се казва по въпроса, ако спестените пари внезапно изчезнат, както обикновено се случва при партокрацията, как ще бъдат компенсирани облаганите и пенсиониралите се граждани.

Такава пенсионна система е обречена, както е обречен всеки, който се надява на нея, за да преживее достойно последната част от живота си.

В системата с Базов доход функциите на данък върху труда и данък за здраве се изземват от държавата и се пренасят в данъчната тежест върху потреблението като по този начин се запазва справедливостта и споделената отговорност в обществото. Обидното вече определение "пенсионер" отпада, както и недостойната тромава бюрократична система, изяждаща точно доходите на хората за прилични старини.

За да предизвикаме полемика добавяме един от източниците на информацията за дълбоките и важни изчисления за "светлото" бъдеще на "пенсионери", което ни подготвят. Продължението тук.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/03/2506057_kalfin_obeshtava_s_40_po-visoki_pensii_i_nezavisim_noi/?ref=email_mynews