Провал в правилното управление на отпадъците от фракинга в САЩ.

Нов разтърсващ доклад на независимата организация Earthworks показва огромната язва, която оставя след себе си нашумялата технология за добив на алтернативен нефт и газ - фракингът.

Още през 1988-ма година Щатската агенция за защита на околната среда оставя дупка в законодателството, която да обслужи бъдещата инвазия на новата технология като не описва подробно задълженията на производителите относно остатъците от дейността по фракинга.

И тъй като въпросните корпорации финансират основно местните избори, политическите лица на местни изборни длъжности определят режима на съхраняване и обработване на отпадъците като отговорност на производителите. Нещо като лисици да пазят кокошарника.

Проучването засяга четири щата с две от големите находища в САЩ - Ню Йорк, Пенсилвания, Охайо и Западна Вирджиния, Целта е да установи как в тези територии се решава въпросът с отпадъците от шистовия добив.

И открива, че положението е крайно неприятно.

В доклада се посочва, че редица нашумели събития през последните седем години са насочили общественото мнение и се отнасят към незаконното изхвърляне на отпадъчни води, неконтролируеми разливи и земетресения. Това осъзнаване на проблема е нараснало също благодарение на редица проучвания, документиращи токсичните съставки във фракинг-отпадъците и как те могат да попаднат в околната среда.

Докладът дава и насоки за решаване на тези тежки проблеми с огромни усилия от страна на щатското управление, инвестиции в защитни дейности, съоръжения и мониторинг. Това от своя страна би довело до тежко оскъпяване на процесите.

Голям парадокс се наблюдава в щата Ню Йорк. Там наскоро беше забранен фракингът в границите на щата, на което всички много се радваха. Оказва се обаче, че все още се отделят неконтролирани отпадъци от конвенционален добив, а щатът е започнал да приема неимоверно количество чужди отпадъци от шистов добив на територията на свои сметища. По този начин докладът хвърля светлина върху мръсните тайни на този вид икономика.

Замърсяването от сондажите унищожава околната среда и здравето на гражданите при положение, че щатите са задължени да пазят и двете. Подходът със затваряне на очите от страна на администрацията е довело до масовото желание и гласуване на референдуми от страна на гражданите за все повече зони забранени за фракинг.

Решението пред общините и отделните щати е ясно. Да изровят глава от пясъка и да се заемат с решаването на проблемите един по един без оглед на цената за опазването на човешкия живот, биоразнообразието и природата като цяло.

www.earthworksaction.org

А нашата задача е да не допуснем подобни изстъпления у нас и да настояваме за нов тип Енергийна икономика.

Още тук.