Хакери ли? Не ме разсмивайте.

ЛИДИЯ ДЕЛИРАДЕВА·TUESDAY, 27 OCTOBER 2015

Директната демокрация е процес, а не еднократен акт, спуснат от президент, парламент и т.н. Тя се възпитава и дава резултати, само ако гражданите са наясно какво ще се постигне с даден референдум и как ще се промени животът им, когато дадат гласа си на него.

В тази връзка съм повече от озадачена от изказването на Михаил Константинов по повод причината за ниската активност на референдума, проведен в неделя у нас, като за основна причина се сочат хакерските атаки срещу ЦИК и профили на журналисти, които са призовавали да се гласува на референдума, цитирам: "Причината е една - всеки, който споменава,че избирателната активност за референдума е висока и той има шанс да стане закон веднага, да бъде елиминиран, за да не активира още хора да отидат пред урните. Целта беше постигната. Референдумът не мина втория праг, а ако е минал, не са ни казали."

По-измислено обяснение за активността на референдума не бях чувала. Ниската активност на референдума не се дължи на хакерски атаки, а на това, че нямаше никаква информационна кампания по въпроса и на още ред причини, като тази с питането дали искаме бюлетина за него. Г-н Константинов, моите неуважения за това абсурдно обяснение. В Швейцария, например, всеки референдум се предхожда от информационна кампания и всички, имащи право на глас, получават в пощите си брошури и разяснителни материали. Позапознайте се малко, отдавна не пасем трева...

Но това обяснение на Михаил Константинов има за цел и друго, според мен. Да прехвърли вината от зле свършената работа върху хакери или неактивни граждани, което не е вярно.

В същото време, някак незабелязано мина обяснението, че това, всъщност, не е било истинска хакерска атака, а стар трик, откакто съществува интернет въобще, чрез който се симулират милиони едновременни посещения на даден сайт, за да се блокира дейността му. И питам се аз, толкова ли са зле административните органи, които отговарят за кибер сигурността на държавните сайтове, та не са могли да изработят добра защита? Или пак са направили всичко през пръсти, по нашенски, но за много пари? А дали тази симулация не е пък била поръчана нарочно, за да се изнамерят след това удобни оправдания за провала на референдума? Питам аз и отговор не искам, може да се досетите защо.

За мен нещата стоят така: нямаше никакъв интерес референдумът да мине от раз с мнозинство. Именно по тази причина са заложени и пречките в закона. Властта иска да си играе на референдуми, но по нейните правила, така, че да се стигне отново до решаване на въпроса в НС. В крайна сметка успяха. Те винаги успяват, а след това представят смехотворни причини, за да ни държат объркани, мудни и обезнадеждени. За да отвратят хората от директната демокрация и, когато дойде нашето време и наистина България започне да се управлява чрез система, подобна на швейцарската, същите тези отвратени хора да са изгубили напълно доверие и да не се помръднат повече да гласуват. Брилянтна схема, признавам и шапка ви свалям на манипулациите. Добре сте обучени да проваляте.

Това аз наричам политически цинизъм - да се показваш много щедър и демократичен, и уж предоставящ решението на народа, а в същото време да правиш всичко възможно, в това число и заложено в закона, за да не бъде народният глас окончателен.

Резил, а не директна демокрация... Готови ли сме за директна демокрация, ще попитате след всичко това. Да, готови сме. Но не по техните кални правила.