Глобалното противопоставяне.

В раздела за геополитически анализи на уважаваното и независимо немско издание Дойче Виртшафтс Нахтрихтен (DWN) се появи задълбочен анализ на днешното глобално противопоставяне. В статията се застъпва тезата, че образът на САЩ като световен стожер на моралните стойности и демократичните ценности е вече в историята.

Поредицата от конфликти, започнати от администрацията на Обама са срещнали отпора на Кремъл в Сирия, което от своя страна е отприщило желанието за самоутвърждаване на американците. Резултатите са повече от ясни, предимно за Европейския съюз и то в негативна посока. Разделението на ЕС е факт, както и тежкото обществено разграждане в самите държави-членки, а войната на санкции се е обърнала срещу нейните иницииатори, смазвайки плещите на обикновения европейски гражданин.

В същото време Китай стабилно се намесва в процесите със създаването на Азиатската Банка за Инфраструктурни Инвестиции, което допълнително нарушава балансите просъществували вече 70 години. 

Всичко това щеше да е преодолимо за американското общество, ако самото то не е раздирано от вътрешни противоречия със задълбочаващо се неравенство от 1% богати, държащи активи, колкото 90% бедни. Нещо, което се пробва да бъде преборено с козметично създаване на безсмислени нископлатени работни места. Не е за подминаване и фактът на брутално нарушаване на човешки права, оправдано с продължаващата антитерористична истерия, както и грешки в енергиийния сектор, заедно с налагане на трансокенски търговски споразумения с античовешки клаузи.

В Йемен Вашингтон попадна в поставена от него клопка, пише DWN. Въздушните атаки на Саудитска Арабия срещу Йемен не бяха осъдени нито от САЩ, нито от ЕС. Само за час традиционните „западни ценности” паднаха жертва на „законните интереси на сигурността” и цялата западна политика се оказа политика на двойни стандарти, пише изданието.

„Основната слабост на Америка в света е свързана с отказването й от провъзгласените от самата нея морални принципи” – обобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

В такава обстановка България има уникалната възможност за провеждане на собствена политика за възстановяване на Българския национален идеал и интереси. С методично преведени умни промени към Директна демокрация, Базов доход и Енергийна икономика.

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/04/11/die-eigenen-werte-verraten-das-ende-amerikas-als-weltmacht/