Изборен кодекс? Благодарим, но от този няма нужда...

Вчера правната комисия в парламента е сътворила безмерни чудеса – приела е промени в Изборния кодекс, някои от които са пълна безсмислица, а други обслужват интереса на депутатите да могат да фалшифицират изборите, защото им става все по-трудно без “допинг” да участват по нормалния начин и да намерят обществена подкрепа за празните си обещания.

Така например, една от промените е направо смешна - изборният ден да започва в 7.00 ч., а не в 6.00 часа, както досега, и да приключва в 20.00 ч., вместо в 19.00 ч. Местенето на часовия диапазон за изборния ден в тъмната част на деня с нищо не стимулира гласуването на отвратения от безобразия народ. Тъкмо обратното, засилва подозренията за тъмни машинации по кьошета и пресечки.

По-лошото е обаче, че машинното броене на бюлетините в секционните избирателни комисии беше отхвърлено като предложение и се запазва сегашното ръчно броене. Защо ли? Защото е много по-лесно някои бюлетини да се подменят, да изчезнат, да се надраскат, за да бъдат невалидни и т.н. И след това е много по-лесно да затвориш хората от секционните комисии в една „Арена Армеец”, да ги направиш на луди, да ги докараш до припадъци и пак да си опечеш работата с фалшифициране на протоколи - с оправданието, че те не са си свършили работата добре и има много грешки в тях, под зоркото покровителство на удобната част от съда. Перфектно.

Опцията в бюлетината да има място „Не гласувам за никого”, за да бъде все пак „изпълнен гражданския дълг” да се гласува (хахахааа, за кое празно обещание), пък е поредната подигравка с хората. Задължението под заплаха от глоби няма да накара гражданите да вярват. Но пък ще даде възможност на много такива „невярващи” гласовете незнайно как да се окажат прехвърлени към големите партии. Стига да си се подписал в списъците, че си гласувал, а дали си гласувал с тази опция или за някоя партия – ходи доказвай на арменския поп какво си задраскал. Неотдавна получихме сигнал от едно врачанско село, че там са започнали да плашат възрастните хора, че ако не гласуват, ще ги глобяват по 50 лева. При това, ако не гласуват за една определена партия.

С тези промени се намалява шансът на всички да се борят с фалшификациите. Затова за избори ще са ни нужни хора във всяка една секция. Нямаме ли тази подкрепа и тези зорки очи, нямаме и шанс. Защото неслучайно се правят еквилибристики с Изборния кодекс СЕГА, месеци преди изборите. Знаят, че без фалшификации и купени гласове нямат никакви реални изгледи за успех.

И не на последно място – кому е нужно да се разиграват хората, които не са гласували, като ги заличават от избирателните списъци за следващи избори, освен ако не представят „уважителна” причина? Кому е нужно после да доказваш гражданското си право да гласуваш – с пълномощни или молби до кметството? Повече от ясно - нужно е на тези, които искат в списъците да остане само техният верен електорат. Така ли ще се избавим от мъртвите души в избирателните списъци – като затрием и живите? Една своеобразна химиотерапия? Да се затрием съвсем?

Накрая неуважаемите са решили да съкратят и срока за предизборна кампания – от 30 на 21 дни. Вероятно защото на тях им е достатъчно това време да си купят гласовете и предварително организират всичко. Но партиите извън статуквото по този начин също се ограничават във времето за достъп до хората. А те нямат средства от субсидии (т.е. принудително събрани пари от джобовете на всички граждани, своеобразен данък партии), а и не желаят да играят по този начин. Изключително “удобно” е срокът за кампания да е по-кратък с оправданието, че било скъпо. Дългите кампании досега обаче не им попречиха да кътат по банките милиони от парите на същите тези хора , да си купуват незнайно защо бронирани лимузини и да харчат за пълни безумия като чорапи с лик на кандидата.

Предстои гласуване на тези промени в пленарна зала. Според нас нещата са предрешени и, както е видно по-горе, неслучайно тези промени се правят преди тези избори. Не, те не са умствени недоносчета. Те са морално уродливи хитреци, в чиито ръце е всичко, включително това дали утре ще ни има в някой списък или не и това как сме гласували също.

Да, старото е отвратително!

Призоваваме всички, които ни подкрепят, да се свържат с нас, за да съберем достатъчно членове и хора, които да следят какво се случва в избирателните секции в цялата страна. Нямаме друг шанс да пробием системата и да опазим гласовете, дадени за реалната промяна в живота на българите, освен с подкрепата на всеки един от вас.

Присъединете се към БСДД сега за истинска смяна на системата!

Времето дойде!

http://www.budd.bg/take-action/