Финландия – парламентарни избори.

Партия Център, която подкрепя Базовия доход, ще се превърне в най-голямата партия във финландския парламент след като спечели изборите вчера.

Тя е получила 21% от гласовете, при 99% преброени гласове. Другите основни партии, подкрепящи Базовия доход, Зелените и Левият Алианс постигнаха 8% и 7%. Това е голям успех за центристката партия и Зелените, но е намаляване на подкрепата за Левия Алианс. Втората и третата най-големи партии съответно са Консервативната партия и националистите от Истински финландци. С този резултат Партия Център се очаква да формира управляваща коалиция с тези две партии.

Въпреки, че тази коалиция е по-вероятна, една ляво-центристка коалиция със Социалдемократическата партия (16,5%), Зелените и Левия Алианс също е възможна. Зелените и Левият Алианс вече се застъпват за Базовия доход, и докато той още не е част от платформата на СДП, 53% от техните кандидати също го подкрепят.

Да припомним, че допитване до общественото мнение по въпроса за Базовия доход по-рано тази година показа, че 79% от обществеността във Финландия подкрепя Базовия доход.

На графиката със синьо са маркирани бъдещите места в парламента, в зелено е подкрепата за Базовия доход, а в червено - отрицанието на Базовия доход. Още тук.