Признание без бой...

"ПЪЛНИ" БАНКИ С ПАРИ + ЛИПСА НА "ИНИЦИАТИВА" ЗА ТЕГЛЕНЕ НА КРЕДИТ = РЕЦЕСИЯ

Вчера властта призова хората у нас инициативно да отпуснат колана и да задлъжнеят отново или с още към банките. 

Защо? Дали наистина банките са пълни с пари?

Когато се изплащат дълговете и не се отпускат нови кредити, парите, които напускат банковите сметки не отиват при някой друг - те просто изчезват от обращение. Това е така, защото погасяването на заемите просто е обратният процес на създаването на парите, които днес са предимно електронни: банките създават парите, когато се правят нови заеми и ефективно "унищожават" парите, когато се изплащат заемите.

Така че, когато хората изплащат дълговете си, а нови кредити не се отпускат, парите изчезват от икономиката. Като резултат от това имаме забавяне на икономиката, с по-малко пари и по-малко ново харчене от заеми. Когато това се случи, то е като източване на маслото от двигателя на колата: много скоро, всичко спира да работи.

Това означава, че е почти невъзможно да се намалят дълговете ни без да се причинява рецесия. Нещо, което се случва в момента в България, защото няма кредитиране, а дълговете се обслужват в голямата си част. Това създава капан на дълга, в който с течение на времето нивото на лична задлъжнялост в икономиката трябва да продължи да се увеличава. Затова властта призовава към задлъжняване, адвокатствайки на частните банкери.

Има едно единствено решение за прекъсването на този дългогодишен омагьосан кръг. Създаване на пари от държавата и инвестирането им директно в гражданите за покриване на базови нужди без посредничеството на банките и без да се влиза в дълг. Научете повече за Чистите пари в новата Българска директна демокрация с Базов доход и Енергийна икономика.