Безусловен базов доход – социална помощ или идея, която ще върне средната класа

Един дебат става все по-важен и полемичен по цял свят. Ето че и в България поставяме въпроса: трябва ли държавата да плаща базов доход на всеки?

В Швейцария се проведе референдум за въвеждане на универсален базов доход, а във Финландия стартира експериментална програма за 200 семейства.

Има ли опасност нискоквалификацираната работна ръка да загуби работата си заради автоматизацията на труда и да живее изцяло на социални помощи? Може ли държавата да бъде техен спасител? Рисковете и предимствата на тази идея анализира финансистът Георги Неделчев.

„Във Финландия хората казват, че са си върнали гражданството. Тук идеята е не държавата да се погрижи за хората, а хората сами да си помогнат. Не може да се изкриви трудовия пазар, защото той вече е изкривен от автоматизацията, но чрез тази идея хората ще могат да се върнат на пазара на труда. Универсалният базов доход не е социална помощ, той се получава заедно с възнаграждението-така няма стимул към определени групи хора да злоупотребят“, посочи експертът.

„Часовникът за българите тик-така, българите изчезват. България има изключителен интерес от тази мярка и ще върне достойнството на хората и ще им помогне да се интегрират отново в обществото. Тази мярка ще накара средната класа да се върне у нас“, заяви Неделчев.