Робърт Райш за Гърция.

Робърт Райш:
"Гръцката трагедия на дълговата криза изглежда на път да приключи, и ако завърши зле, то тя може да се отрази лошо на вашите спестявания и дори на вашата работа. Гръцкият премиер Алексис‪#‎Ципрас‬ призова на ‪#‎референдум‬ следващата неделя гърците да избират между (1) приемане на исканията на европейските кредитори, които ще влошат страданията на гърците и ще направят малко за подобряване на техните дългосрочни перспективи, или от друга страна (2) незабавно неизпълнение на задълженията по дълга на ‪#‎Гърция‬, в резултат на което е почти сигурно изхвърлянето им от системата на еврото, като най-вероятно заразата ще тръгне към‪#‎Испания‬ и дори ‪#‎Италия‬ като кредиторите ще се изтеглят от‪#‎банките‬ им, също така.

Wall Street ще бъде засегнат така или иначе, като се има предвид интегрирането на финансовите ни системи. Но ако Гърция реши да фалира, стойността на долара ще се увеличи допълнително, като целия свят на парите ще се втурне към Америка като сигурно убежище, причинявайки износа на ‪#‎САЩ‬ допълнително да намалее. Икономиката на ‪#‎Европа‬ ще изпадне в колебания, които вероятно ще ни повлекат, както и голяма част от крехката глобална икономика. Кой ще бъде виновен? Ципрас и неговото предизвикателно правителство, които не са помогнали? Гърците с високи доходи, които не са платили данъци носят някаква отговорност.

Но непосредствените виновници ще бъдат лидерите на Европа, особено германският канцлер Ангела ‪#‎Меркел‬, Международният валутен фонд и Европейската централна банка. Всички те задълбочиха кризата с нежеланието им да се подходи по-гъвкаво.

Снощи Ципрас, цитира Франклин Делано ‪#‎Рузвелт‬ в информирането на гръцкия народ: "единственото нещо, от което трябва да се страхуваме е самият страх." Не е съвсем така. Ние всички имаме причина да се страхуваме от следващата Голямата ‪#‎рецесия‬."