Фетишизмът на установеното положение - магистрали, винетки, немски коли, сланина и други афродизиаци на властта

Всъщност поисках да ви запозная с пътя на честността. Да има такъв, при това в Сицилия, Via „dell'onestà”, около 1 километър, построен за 37 дни на цена 300 000 Евро (сравнението направете сами). Особеното не е нито дължината нито цената, а именно произхода на парите: не са от европейски помощи и фондове, а от личните пари на някои участници от управлението на Сицилия. Нито съм се объркал, нито съм пил, когато пиша това, говоря сериозно. Съществуват политици, които намаляват заплатите си на половина, отказват различните привилегии и със спестените пари строят пътища. Това не се случва в Швейцария, САЩ, княжество Монако или Тибет, а именно в Сицилия, тази същата, която има и „Коза Ностра”. Да, можело значи да се управляват добре и мафиотски региони, почти толкова прогнили, ако не и повече, като татковината ни. Имало начин да се води борба с организирана престъпност, дори когато тя е на световно ниво. Елементарно: стига да има система, в която да не се краде като за начало. И кои са тия луди селски кметове без германски лимузини?

Колегите от Движение 5 Звезди. Точка. Никой друг.

Единствената групово финансирана политическа организация в Италия. Единствената която не докосва огромните бюджетни субсидии по никакъв повод, а италианската политическа класа е една от най-скъпо платените в света.
Другата тяхна интересна инициатива е системата на „Микро кредит” с безсрочни и безлихвени заеми на малки фирми - 662 фирми и юридически лица досега са усвоили кредити на обща стойност 13.988.439 Евро. Това е средно по около 21000 Евро на калпак, събрани реално от парите "за закуски" на политиците от Движението. Припомням малката подробност, че заемите са безсрочни и безлихвени. И какво друго? А да, одобрение на проект за „базов доход” в град Ливорно (Тоскана). От тази нова година 1000 домакинства ще взимат по 500 Евро, които за Италия никак не са много, но пак е по-добре от шут в слабините или глад на улицата.

Обаче аз най-много си обичам „Политометър”-а на Движение 5 Звезди. Що е пък то? Инструмент на директната демокрация, нещо като тест, сравняване на имущественото състояние на висшите държавни служители преди и след влизането им в политиката. Всяка не проследена стотинка, всяка тухла в повече се изземва в полза на държавата. Това още не съм го виждал на живо, но догодина може и да се случи, след изборите за кмет на Рим. Откъде съм толкова сигурен, че ще спечелят? Видях го в кристалната топка? Не, чета статистиките, говоря с хората на улицата, но преди всичко не вярвам, че тази неолиберална каста, която владее Италия ще преживее необезпокоявано "суровата" италианска политическа зима. В ход е нещо като втора операция „Чисти ръце”. Досега имаше две големи полицейски акции като при втората прибраха над 40 души, пардон, над 40 представителни демократи. Поверителната информация е, че със сигурност ще има трета вълна от арести. Бележка: за да бъдеш арестуван тук в Италия или трябва да си крайно тъп, или да се олееш, или и двете заедно.

Единствените които редовно отсъстват от криминалната хроника, това са Движение 5 Звезди. Много е просто, ако успееш да построиш пътя на честността със собствени пари, няма предпоставки да те окошарят за кражба. Много хора се опасяват, че онези, които се записаха в Движението нямат опит или са прекалено млади. По-скоро може би опасността се разглежда в светлината на това, че те не са професионални политици или политици рецидивисти, или серийни политици. Моля тогава за вашето внимание върху едно от най-важните вътрешни правила на Движението: два мандата и после у дома. За Движение 5 Звезди политиката не е доходен занаят за трупане на лични облаги. Ако човек иска да става богат, да стане зъболекар или водопроводчик, а може и предприемач. Осем години са предостатъчно за човек, да изрази идеите си, в случай че има такива. Политиката не може да бъде смокиновия лист на нищетата, нито гробище за идеи, защото навсякъде има крещяща нужда от обновяване, свежа кръв, кислород.

Свалям шапка на тези хора от самото начало, има какво да се научи от тях. Те са един голям пример, но не могат да останат само това. Трябва да станат законодатели...

Боян Ковачев, 8-ми декември, Рим
Координатор БСДД